1,K
Dzisiaj smaki z dzieciństwa czyli groszek z marchewką.
Odkąd pamiętam był to jeden z moich ulubionych dodatków. Żadne surówki czy sałatki nie mogły się równać z groszkiem z marchewką. Moi domownicy też go lubią i często zanim zasiądziemy do obiadu, to jeden przez drugiego wyjada po cichu z garnka. A potem, przy stole, dziwię się dlaczego tak mało pozostało go w garnku.
Bierzemy 6 średnich marchewek, myjemy je, obieramy ze skórki (lub skrobiemy), a następnie kroimy w kostkę i wielkości zbliżonej do groszku, jaki mamy.
Marchewkę gotujemy w niewielkiej ilości wody (tyle tylko aby zakryła ją) z dodatkiem pół łyżeczki masła, soli i dużej szczypty cukry. Kiedy jest już miękka, robimy białą zasmażkę.
Około 2 łyżki masła roztapiamy na patelni i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy energicznie i jak już się dobrze połączy to wlewamy do garnka z marchewką. Wymieszać i zagotować.
Dodać 3-4 łyżki gęstej śmietany.
Puszkę groszku otworzyć i przepłukać na sicie. Wsypać do marchewki i wymieszać.
Podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania.
Smacznego!
Nasza córka mogłaby jeść do każdego obiadu 🙂
MAM TAK SAMO 🙂 PRZEPADAM PO PROSTU 🙂
mniam mniam Uwielbia to Mój Mąż i Wnuczek Szefowej i nie tylko… Smaki Dzieciństwa
to również smaki mojego dzieciństwa 🙂