Najlepsze babeczki z orzechowymi powidłami – maślane, puszyste i pyszne. Sprawdź czy i Tobie bedą smakować.
Najlepsze babeczki z orzechowymi powidłami to nic innego jak nieco zmodyfikowany przepis na mocno czekoladowe babeczki. Tym razem podałam je z orzechowymi powidłami, które fantastycznie łączą się ze smakiem babeczkowego ciasta. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości. Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę powideł – gwarantuję, że to połączenie smaków zachwyci. Ponieważ zachwyciło moich gości, którzy pochłonęli je w iście ekspresowym tempie, postanowiłam pokazać je na blogu.
Przepis na najlepsze babeczki z orzechowymi powidłami
Składniki:
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki gorzkiego kakao ewentualnie 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- powidła śliwkowe z orzechami
Jak zrobić najlepsze babeczki z orzechowymi powidłami
- Masło rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu, dodać cukier, wodę, kawę i kakao.
- Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie przełożyć do miski.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Do miski dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka – wymieszać.
- Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. - Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.
Upieczone babeczki udekorować orzechowymi powidłami i obsypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
Orzechowe powidła to pyszny dodatek do ciast
Jeśli nie masz gotowych orzechowych powideł, to możesz je w prosty sposób zrobić w domu. Wystarczy ulubione orzechy uprażyć na suchej patelni. Następnie wystudzić je – są bardzo gorące, wiec trzeba uważać, aby nie poparzyć się. Uprażone i wystudzone posiekać bardzo drobno przy pomocy dużego ostrego noża. Następnie połączyć z gęstymi powidłami śliwkowymi. Aby wzmóc smak można takie powidła przesmażyć przez 3-4 minuty na niewielkim ogniu.
Sprawdź inne przepisy na babeczki – 9 najlepszych przepisów na babeczki.
Babeczki z powidłami?? – Mniam! 🙂
Te powidła są genialme! nie jadłam ich wprawdzie ale wyobrażam sobie ich smak. Może na jesień jakaś próba odtworzenia tych powideł?:D W każdym bądź razie, jako dodatek do babeczek nadają się idealnie)
Czuć już klimat świąt 🙂 Na pewno są przepyszne 🙂
To jest chatka Małgorzatka :))
Babeczki mają prosty skład i to zawsze do mnie przemawia.
Ale ciekawy przepis, aż się zastanawiam jak smakuje, pewnie obłędnie .. 🙂
nie dość że ślicznie wyglądają to pewnie są smaczne 🙂
Wyśmienite, a te powidła Małgosiu zaskakujące :0 nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić tego połączenia – niewątpliwie musi być anielskie 🙂
grzechu warte!!! smakowite o mniam!!
Jakie cudne ! No przeurocze są po prostu 🙂
Ale bym zjadła takie pyszności 🙂
Małgosiu, podziwiam Twoją pomysłowość i pracowitość. Bardzo smakowicie wyglądają. Pozdrawiam Cię ciepło!
smakowite babeczki, pomysł z powidłami bardzo mi przypadł do smaku 🙂
kiedy pieczesz? 😉
o cholipa, wyglądają nieziemsko, już sam wygląd zachęca by spróbować 🙂
Wygladaja cudnie:-) Pychotka…
Śliczne te serduszka.
foremki do tych babeczek dostałam od koleżanki, która obiecała mi foremki do wykrawania ciastek 😉 okazało się, że to muffinkowe serduszka z silikonu :)))
pyszności !
Wspaniały pomysł 😉 Na święta idealne 🙂
o tak, bardzo pasują do świąt 🙂
smacznie wygląda:)
smakują też cudnie 🙂
Ale cudne babeczki :)))
Normalnie delicje 🙂
częstuj się Małgoś 🙂
Intrygujące 🙂
i pyszne 🙂