Świąteczne kruche ciasteczka amoniaczki to bardzo proste ciastka, które smakują nie tylko na święta. Upiecz je, sprawdź jakie są smaczne i proste.
Świąteczne kruche ciasteczka amoniaczki upiekłam z okazji akcji Wyzwanie Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż umawiamy się na określony dzień na wspólne (każda w swojej kuchni) przygotowywanie określonej potrawy. Podczas przygotowywania jej znajdujemy jednak chwilkę na ploteczki… To świetna akcja i rewelacyjny pomysł na wspólne – wirtualne gotowanie i pieczenie. W grudniu tematem naszych harców po kuchniach są ciasteczka, bo przecież nadchodzące święta bardzo mocno są związane właśnie z ciasteczkami i pierniczkami. Każda z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy, więc dlaczego nie podzielić się nimi?
Przepis na świąteczne kruche ciasteczka amoniaczki
Składniki:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- opcjonalnie przyprawa piernikowa
- opcjonalnie barwniki spożywcze
Jak zrobić świąteczne ciasteczka amoniaczki
- W lekko ciepłym mleku rozprowadzić amoniak.
- Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
- Dodać mąkę i mleko z amoniakiem – zagnieść wszystko na gładkie ciasto.
- Do części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam – nie jest to jednak konieczne jeśli ktoś nie lubi korzennych smaków.
- Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy – użyłam barwnika zielonego i żółtego.
- Ciasto odstawić do lodówki na minimum pół godziny – czym dłużej tym lepiej.
- Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość – ja część ciasta rozwałkowałam na grubość ciasta makaronowego, a część na grubszą.
- Wykrawać dowolne kształty foremkami lub radełkiem.
(Po upieczeniu cieńsze ciasteczka były bardziej chrupiące, a grubsze przypominały biszkopciki.) - Przed upieczeniem można posmarować je białkiem jajka i posypać cukrem. Można zrobić w nich również niewielką dziurkę, przez którą po upieczeniu i ozdobieniu, nawleczemy tasiemkę i po zawiązaniu końców takie ciasteczko możemy powiesić na choince. Będzie to z pewnością oryginalna i smaczna ozdoba.
- Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni przez kilka minut do lekkiego zrumienienia.
- Następnie ciastka wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Po wystudzeniu ozdabiać (lub nie ozdabiać) według własnego gustu, fantazji i umiejetności.
Inne przepisy na kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka z makiem i witrażykami z landrynek –
Kruche ciasteczka z dodatkiem śmietankowego serka i z cukrową posypką.
Cudnie wyglądają Małgosiu. Ja jestem antytalent ciastkowy…, ale moja córka piecze też różne cuda. Pozdrawiam Cię ciepło!
Cudeńka stworzyłaś
😉
Ściskam mocno
Jakie kolorowe pierniczki! Będą pięknie wyglądały na choince 😀
niestety, wszystkie zjedzone już 😉
Ale kolorowo i świątecznie!
Śliczne ciasteczka, jeszcze amoniaczków nie piekłam, więc na pewno kiedyś skorzystam. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Cudnie wyglądają 🙂
Piekne:-) Swietny pomysl z tym wyzwaniem blogerek.I piekne te bombki:-)))
Piękne ciasteczka, wyglądają przepysznie 🙂
Amoniaczki to ciasteczka z mojego dzieciństwa, pięknie je przyozdobiłaś:-)
A ten Amoniaczek to taki zjadliwy czy można by go wykorzystać w niecłym celu 😀 Cudowne Gosiu 🙂
Kiedyś jadłam takie ciastko , bardzo mi smakowało:) W wersji pierniczkowej też fajnie wyglądają.
Moje drogie ale żeście się rozszalały:)
Małgoś ciasteczka wyglądają przecudnie:)
dziękuję Elu 🙂 częstuj się 🙂
ach te pierniki, pierniki, pierniki ! 🙂
cudowne pachnące i jakie kolorowe u Ciebie Małgosiu 🙂
amoniaczki chodzą za mną od dłuższego czasu. Muszę tylko kupić amoniak
i już widzę arcydzieła Adasia 🙂
Prześliczne 🙂
Nigdy nie piekłam amoniaczków 🙂
spróbuj, polecam 🙂
Kolorowe. Ciekaw jestem jak smakują 🙂
pysznie smakują 🙂
Śliczne wyszły! I widać, że jakieś mniejsze rączki musiały pomagać 🙂
P.S. Ja też zapomniałam o kartce z nazwą 😉
ale też się przyznałaś 🙂
Gosiu, rewelacja 🙂 poczułam święta i ten zapach 🙂
Fajne, kolorowe 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 😉
Ale pięknie, kolorowo udekorowane! 🙂
Piękne, a mnie uwiodłaś tym amoniakiem bo uwielbiam amoniaczki 🙂
pierwszy raz piekłam i pierwszy raz jadłam 🙂
Uwielbiam takie wesołe i kolorowe ciasteczka, sama radość 🙂 Pięknie Ci wyszły 🙂
prześliczne 🙂
ślicznie wyglądają:)
Ale śliczne kolorowe;):) Pozdrawiam!
Piękne! Takie kolorowe, aż nie mogę oczu oderwać!:)
jakie kolory 🙂 piękne są ! a karteczkę wybaczamy 🙂 poprawisz się za miesiąc ! 🙂
nakleję karteczkę na monitor "nie zapomnij o karteczce" 😀
Ojej…ale cudnie wyglądają…dzięki za wspólne pieczenie…ja w ostatniej chwili przypomniałam o karteczce..
ja przypomniałam sobie na chwilę przed wstawieniem posta 😉
Podbieram wszystkie zielone choinki, cudne są :*
Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂 !
a ja sie zastanawiałam, gdzie podziały się choinki 😉