Wigilijne śledzie w śmietanie – proste, tradycyjne, najlepsze na świąteczny stół.
Wigilijne śledzie w śmietanie to danie, bez którego nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko. Ważne jest, aby dodana śmietana była dobrej jakości, czyli odpowiednio kwaśna i gęsta. Kiedyś śledzie przygotowało się “od podstaw”, czyli kupowało się solone z beczki. Następnie po wymoczeniu i usunięciu nadmiaru soli filetowało się je. Trzeba było usunąć skórę i wszystkie ości, aby nikt przy świątecznym stole nie zakłuł się boleśnie. Teraz kupujemy śledzie praktycznie gotowe do dalszej obróbki: wyfiletowane, bez głowy, wnętrzności i skóry. Wystarczy je tylko krótko wymoczyć, ale z wyczuciem, aby nie pozbawić śledzi ich cudownego smaku.
Przepis na wigilijne śledzie w śmietanie
Składniki:
- 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany
- 1 większe jabłko – twarde o lekko winnym smaku
- 1 średnia cebula
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- świeżo zmielony pieprz – najlepiej biały
- sól do smaku opcjonalnie
- solone śledzie (Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej śmietany, inni więcej.)
Jak zrobić wigilijne śledzie w śmietanie
- Jeśli mamy solone tuszki śledzi, wtedy trzeba je wymoczyć w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie. Odfiletować dokładnie usuwając ości i skórę. Kupując gotowe solone filety wystarczy je odpowiednio wymoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać liście laurowe i ziele angielskie – odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub dwie. Śmietana przez ten czas wchłonie aromat przypraw.
- Gotowe, wymoczone i oczyszczone śledzie pokroić w średniej wielkości paski – według uznania.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubszą kostkę.
- Cebulę wraz z jabłkiem dodać razem ze śledziami do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki.
- Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Śledzie to doskonały produkt, z którego można wyczarować pyszne dania
Spróbuj innych moich dań ze śledziami w roli głównej. Wierzę, że znajdziesz wśród nich swoje ulubione smaki. Sałatki, śledzie w sosach i z dodatkami – zapraszam.
Ja nie przepadam za nimi, ale rodzice zajadają się 🙂
U mnie też musi być śledź w śmietanie.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
Christopher, dziękuję pięknie za życzenia. Ja również życzę Ci wszystkiego najlepszego na te święta 🙂
Uwielbiam śledzie !
u mnie sledzikow w tym roku nie będzie ale inne owszem. Myślę, że na wspolną wigilię, siostry przyciągną śledzie 🙂
pięknie wyglądają
Uwielbiam 🙂