Ciasto piegusek ze śliwkami – łatwe i szybkie do zrobienia puszyste ciasto z makiem. Może być bazą do przekładania kremem, dżemem, konfiturami – ja polecam Ci wersję ze śliwkami.
Ciasto piegusek ze śliwkami lub innymi owocami. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty i szybki.
Przepis na ciasto piegusek ze śliwkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka suchego maku
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- pół średniej laski wanilii
- 125 g masła (nieco ponad pół kostki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około pół kg śliwek
Używasz innych miar i wag? Wykorzystaj blogową aplikację do przeliczenia ich
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Jak zrobić ciasto piegusek ze śliwkami
Na początek przygotuj wszystkie produkty i formę do ciasta
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp lekko mąką – nadmiar mąki strzepnij. Jeśli będziesz piec w prostokątnej lub kwadratowej blaszce, wtedy możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mak przesyp do miski, zalej zimną wodą i wymieszaj, a gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką. Następnie starannie odsącz mak z wody. Najpraktyczniej jest zrobić to na dłuższą chwilę przed pieczeniem, a mak pozostawić na większym gęstym sicie ustawionym na garnku lub misce, aby woda swobodnie spływała.
- Śliwki umyj pod bieżącą, zimną wodą, odsącz. Usuń pestki i pokrój w ćwiartki lub połówki – według uznania.
- Wanilię przekrój wzdłuż i końcem noża zeskrob nasionka ze środka. Pustą laskę wanilii wykorzystaj do zrobienia domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej – polecam ten sposób.
- Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
- Masło przełóż do garnuszka, ustaw na niewielkim ogniu i rozpuść. Uważaj jednak, aby nie przypaliło się. Po stopieniu odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Przygotuj ciasto
- Jajka wbij do miski, wsyp cukier i dodaj wydrążone ziarenka wanilii – wszystko razem ubij mikserem na puszystą masę. Możesz zamiast miksera użyć trzepaczki.
- Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy, dokładnie odsączony z wody mak.
- Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło – zmiksuj wszystko razem do połączenia.
- Śliwki układaj na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50-60 minut – przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto na pewno jest upieczone w środku.
- Po upieczeniu wyjmuj z formy i pozostaw do wystudzenia. Na koniec możesz oprószyć je cukrem pudrem.
Polecam Wam piec to ciasto w prostokątnej płaskiej formie (ja używam takiej o wymiarach 18 X 30 cm), gdyż ma taką strukturę, że owoce nie wpadają same do środka ciasta, pozostając na wierzchu. W zbyt głębokiej formie (jak na zdjęciu) owoce nie nawilżą aż tak dobrze ciasta.
Sprawdzone i łatwe ciasta z owocami
Jeśli lubisz ciasta z dodatkiem owoców, sprawdź jakie jeszcze przepisy są na moim blogu. Szybkie ciasto jogurtowe z jabłkami przygotujesz w ekspresowym czasie. Przepis na nie wyliczony jest na dużą blachę, która znajduje się na wyposażeniu każdego piekarnika. W mniejszej formie nie warto go piec, bo znika błyskawicznie. Aby je zrobić, nie potrzebujesz miksera, gdyż wszystko wymieszasz większą łyżką.
Sernik na zimno z galaretką i nektarynkami – możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców. Jest to doskonały deser na każdą porę roku, a wykorzystywać można sezonowe owoce lub nawet owoce z syropu.
A może masz ochotę na kruchy placek z borówkami, pianką i kruszonką? To ciasto nigdy się nie nudzi, a borówki możesz zastąpić innymi owocami, jakie masz akurat pod ręką. Kruche ciasto można przygotowywać w większej ilości, a potem przechować w lodówce przez kilka dni. Mając już gotowe zrobienie tego placka trwa kilka minut.
Takiego wydania pieguska jeszcze nie znałam.
Super sprawa! ja lubie ciasta z makiem ale zazwyczaj trzeba go mielić a Ja taka trochę leniwa jestem;)
No to ten przepis wykożystam na niedzielę wygląda na prosty 🙂
jakoś nie przeszkadza ze mak nie jest mielony, choć miałam wątpliwości 🙂
To ja się wpraszam na kawę! 🙂 Ostatnio mam cały czas ochotę na ciasta z makiem 😀
masz coś dziwne zachciewajki ;)))))) hihihihi…..
Kocham mak, kocham śliwki, zjadłabym sama o ! 😀
zjadaj :))))))
Wygląda prześlicznie całe w makowych kropeczkach 🙂
….i nieważne, ze dostają się miedzy zęby ;))))))
Cześć ! Bardzo spodobał mi się ten post !
Mam nadzieję że utrzymasz taką tematykę postów Kochana!
Od dzisiaj czekam na nowe i obserwuję !:*
Mam nadzieję że wpadniesz do mnie ! <3
http://goldxcherriex.blogspot.com/
dziękuję za miłe słowa 🙂 pozdrawiam 🙂
Wygląda pysznie 🙂
i tak własnie smakuje 🙂
o Karolinie wiem, bo lubię zaglądać na jej bloga, ale liczyłam, że sama sobie poradzę 🙂
ja jestem za tępa na takie modyfikacje 🙂 jakby nie Karolina to byłoby tu nudno 😉
Podzielę się Pavlovą jak podzielisz się pieguskiem 🙂
p.s bardzo podoba mi się nowy wygląd Twojego bloga, do tego stopnia, że ostatnio 3 godziny rozkminiałam, jak zrobić by białe okno strony rozpoczynało się niżej niż od góry i by nie było marginesów przy nagłówku, niestety bez skutku 🙁
Pozdrawiam 🙂
no dobra, handel wymienny ;))))
szablon dostosowywała mi Karolina z bloga pasjekaroliny.pl 🙂 bez niej to tu szaro i smętnie by było 🙂
Bez takich pyyyszności:)ja tu na diecie jestem.Genialne.
dobra dobra, Ty wcale nie musisz być na diecie 😛
Wygląda pysznie 🙂 w prostokątnej formie o tych wymiarach ciasto będzie trochę niższe czy też tak pięknie wyrośnie?
w prostokątnej powinno wyjść niższe 🙂
Bardzo lubię smak wanilii, smakowałby mi , oj smakował 🙂
nie wątpię, wiem że lubisz takie ciacha 🙂
Wdzięczna nazwa, a wygląda pysznie!
i pysznie smakuje 🙂 pieguski są w ogóle fajne 🙂
Wrrr zezarło mi komentarz, a pisałam…..że bardzo urodziwy ten piegusek 🙂
ciekawe co było takie łakome, że zeżarło ;))))))) hihihihi…
mniam:D
mniam mniam ;)))))
Bardzo fajne ciasto i szybkie do wykonania 🙂 pozdrawiam
lubię szybkie i nieskomplikowane potrawy 🙂