Domowy cukier waniliowy jest z prawdziwej wanilii. Natomiast kupowany w sklepie wanilinowy to po prostu chemia.
Domowy cukier waniliowy powinien być w każdym domu, gdzie piecze się ciasta lub robi desery. Dlatego, że cukier waniliowy pojawia się w większości słodkich przepisów. Trudno obejść się bez niego, wie o tym każdy, kto przygotowuje słodkości. Nie wszyscy jednak zwracają uwagę na to, że chcąc kupić w sklepie cukier waniliowy kupujemy tak naprawdę cukier wanilinowy. A ten ma niewiele wspólnego z wanilią. Cukier wanilinowy powstaje w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub etylowaniliną. Są to dodatki syntetyczne, zaledwie podobne do wanilii. Cukier waniliowy natomiast powstaje z cukru połączonego z ekstraktem z wanilii lub całych lasek waniliowych. Przygotowanie takiego cukru w domu jest niezwykle proste i wbrew pozorom tanie. O walorach smakowych nie wspomnę, bo to oczywiste.

Laski wanilii są teraz dostępne chyba w każdym sklepie. Rozpiętość cenowa jest spora, jednak aby przygotować cukier waniliowy nie musimy (według mnie) szukać tych najdroższych, mięsistych i grubych. Wystarczy, żeby laski były przechowywane w szczelnych opakowaniach (najlepiej w szklanych, zamykanych koreczkiem fiolkach), które zapobiegają przede wszystkim ich wysychaniu. Mój sposób na domowy cukier waniliowy? Przygotowując waniliowe desery czy budynie, uwielbiam dodawać do nich miąższ w wnętrza laski – pisałam o tym zapraszając Was na budyń waniliowy czy sernik. Każdy smakosz od razu wyczuje różnicę w smaku i aromacie.
Co zrobić jednak z wydrążonymi laskami wanilii?
Można je dorzucić do mleka, które gotujemy na budyń, a po ugotowaniu wyjąć, wtedy zintensyfikujemy smak i zapach. Można jednak taką wydrążoną laskę zasypać cukrem w zwykłym słoiku np. po dżemie. Odstawiamy na kilka tygodni, żeby cukier przeszedł zapachem. Dobrze jest co jakiś czas potrząsać słoikiem. Kiedy następnym razem znowu będziemy przygotowywać jakiś deser z wanilią i zostanie nam wydrążona laska wanilii – dokładamy ją do tej poprzedniej. W ten sposób mamy cały czas zapas pysznego cukru waniliowego. Kiedy w składnikach moich przepisów widzicie cukier waniliowy, to jest to właśnie taki cukier. Polecam i zachęcam do zamiany waniliny na wanilię.

Wskazówka
Jeśli przygotujecie w taki sam sposób brązowy cukier, to będzie on wspaniałą posypką na przykład do kruchych ciasteczek.
Zdecydowanie waniliowy!
Od kiedy wiem, że wanilina z cukru wanilinowego może być pozyskiwana z krowiego kału, używam cukru z prawdziwą wanilią. Najczęściej kupuję kilka lasek w sklepach internetowych. Razem z dostawą wychodzi taniej, niż kupiłabym dwie laski w markecie, a wystarczają by zrobić domowy cukier i ekstrakt 🙂
To kompletna bzdura z tym pozyskiwaniem waniliny z odchodów bydła. Poczytaj dobrze i ze zrozumieniem a pleć głupot!!!
Hahaha właśnie mi przypomniałaś, że z tyłu w szafce stoi słoik z cukrem waniliowym, który zrobiłam już dosyć dawno i na śmierć o nim zapomniałam 😛
Zaraz robię Małgosiu 🙂
Wolałabym wanilię zamiast waniliny 🙂
Racja.
wanilia jest ajjj w moim guście :))
Nawet nie zauważyłam tej różnicy w nazwie 🙂 Muszę się kiedyś za laską wanilii rozejrzeć bo tu u mnie w ,,pipidowie" takiego cudu nie doświadczysz 🙂
Tyle, że u nas ciężko dostać laski wanilii, właściwie nie widziałam jeszcze. Przy okazji wizyty w większym mieście musze się rozejrzeć 🙂
własny cukier waniliowy to podstawa w kuchni 🙂 do wszystkiego idealny !
Przyznam sie że nigdy nie zwracalam uwagi na takie szczegóły i dopiero od niedawna wiem że ten cukier to nie cukier waniliowy.Fajnie że napisałaś jak zrobić prawdziwy. Dzięki Twoim przepisom coraz bardziej zwracam uwagę na takie szczegóły . Dzięki:))
sama łapię się że kiedyś nie zwracałam uwagi na to co jem 😉
zdecydowanie używam waniliowego własnej produkcji:D ludzie często nie widzą różnicy:)
nie widzą dopóki nie spróbują prawdziwej wanilii 😉