8,K
Przepis na domowy ketchup z cukinią – tym chcę Was dzisiaj kusić. Spróbujcie go, jest pyszny, nie zawiera zbędnych składników i możecie go doprawić według własnego smaku.
Cukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. Najlepsza jest niewielka, o delikatnej skórce i niewielkiej ilości bardzo drobnych pesteczek. Z taką możemy cuda robić, bo nie trzeba nic wykrawać czy obierać. Gorzej, jeśli mamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem z cukinii. Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie.
Przepis na domowy ketchup z dodatkiem cukinii
Składniki:
około 2-2,5 kg cukinii
około 1 kg pomidorów
2 średnie cebule
4 większe ząbki czosnku
sól – do smaku
pieprz cayenne lub ostra papryka – do smaku
1 łyżka słodkiej papryki
2-3 łyżki oleju
Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić. Jeśli skóra jest twarda, obrać. Pokroić w mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w możliwie jak najmniejszej ilości wody. Można ją udusić w piekarniku w przykrytym naczyniu.
Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito.
Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec w temperaturze około 180-190 stopni (bez przykrycia) w piekarniku. Skórka na pomidorach powinna lekko się przypiec.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni.
Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito). Można zdjąć wcześniej skórę z pomidorów, ja jednak zostawiam ją, gdyż po zmiksowaniu jest tak drobna, że niemal niezauważalna.
Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne.
Ketchup z cukinii ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej ?
Dla wielbicieli ostrzejszych smaków mam przepis na domowy ketchup z marchewką i świeżą papryką.
Pyszny, zdrowy i o pięknym kolorze. Polecam! Kliknij w nazwę lub zdjęcie, żeby otworzyć przepis.
Pomidorki już pokrojone, lecę po cukinie do ogródka:)
w takim razie pozostaje mi już tylko życzyć smacznego 🙂
Mam pytanko. Jeśli mam mniej cukinii. 1,3 kg to ile dać pomidorów. Więcej niż pół kilo, czy tyle wystarczy?
proporcje, jakie podałam są dość elastyczne 🙂 jeśli dasz więcej pomidorów, to ketchup będzie po prostu bardziej pomidorowy 🙂
Taki domowy z dodatkiem cukinii musi być pycha 🙂
cukinia wspaniale zgrała się smakowo z pomidorami 🙂
🙂 wygląda pysznie!
Ile z tego przepisu wychodzi słoiczków?
z tej porcji wyszło mi (o ile dobrze pamiętam) około 2 i pół litra gotowego ketchupu
Kolejny super przepis do wypróbowania 🙂 A tu słoiki już się kończą w piwnicy…
u mnie już się skończyły 😀
Och Gosiu. Jakie cuda robisz. O ketchupie bym nie pomyslala. Dzem mnie rowniez zainteresowal. Ciekawa jestem co jeszcze wymyslisz. A jak dligo mozna taki ketchup przechowywac?
zapasteryzowany w słoiku to pewnie spokojnie do kolejnego sezonu 🙂
jeszcze mam coś fajnego z cukinii, więc wypatruj 😉
To super, że długo wytrzyma. Narobię zapasy i będzie się córka objadać jak juz będę jej rozszerzać dietę.
dla Małgosi zrób bez przypraw i bez soli :*
Przyprawy delikatne moga byc, tylko bez soli. Zrobie oddzielna wersje.
Pierwszy raz słyszę i widzę. Małgosiu, jesteś kulinarną czarodziejką. Buziaki!
Basiu, zdradzę Ci sekret 😉 ja po prostu lubię dobrze zjeść ;))))
Ja też, ale kiepsko gotuję…
oj Basiu 🙂 nie doceniasz się i tyle :*
Oezu…Gosia – przeprowadź się do mnie!
gadaj z moim mężem ;)))
no i ze swoim chyba też 😉
Pysznie wygląda 🙂 Może zrobię 🙂
zrób zrób 🙂 kupowany się chowa 🙂
Tak smakowicie wygląda, że aż mi zapachniało 🙂 Ja dżemorek z cukinii z galaretką pomarańczową robiłam wczoraj. Wyszedł zaskakująco dobry. Już pojawiły się pomysły na różniste kombinacje. 🙂 Czekam na Twój 🙂
dżem lada dzień będzie, chyba że padnę przy garach 😀
mniam 🙂 cukinie uwielbiam 🙂 keczupu takiego nie jadłam ale jadłam dżem z kabaczka więc można wyczarować z tych warzyw wszytko 🙂
wspaniałe warzywo 🙂 bardzo uniwersalne 🙂
Ja z cukini robię piernika, a raczej robiłam, bo połowa sezonu, a mi już się przejadł. 🙂
nie robiłam, musisz dać mi przepis 🙂 proszę 🙂
MMMM, cukinię w takiej formie mogłabym jeść 😀 Keczup jest pyszny! 😀
pyszny pyszny 🙂 zostawiłam miseczkę w lodówce i wszystko zniknęło w dwa dni 🙂
No tego jeszcze nie grali 😉
Nie wiedziałam , że mozna zrobić taki ketchup !:)
a jak wygląda! Spróbowałabym zrobić ale nie wiem czy mi tak pięknie wyjdzie 🙂
Dorcia, tego nie da się sknocić 🙂 no chyba, że będziesz tego bardzo chciała 😉