Migdałowe babeczki z kremem migdałowym – kruche migdałowe ciasto z pysznym migdałowym kremem.
Migdałowe babeczki z kremem migdałowym to prawdziwa migdałowa bomba! Babeczki są podwójnie migdałowe, gdyż i do ciasta, i do kremu dodałam tarte migdały. Jestem pewna, że zasmakują zwłaszcza tym, którzy lubią migdały. Same babeczki są kruche, delikatne i lekko słodkie. Krem to właściwie gęsty kisiel mleczny z uprażonymi migdałami. Całość tworzy coś oryginalnego i pięknie wygląda na stole. Z podanych proporcji wyszło mi 8 średnich babeczek, trochę większych od klasycznych muffinek, a przygotowanie ich zajmie około godziny.
Migdałowe babeczki z kremem migdałowym – przepis i jak zrobić
Składniki kruchego ciasta migdałowego:
- 150 g masła
- 7 łyżek cukru pudru
- 200 g mąki pszenne
- 5 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych migdałów
- szczypta soli
Wszystkie składniki najpierw przesiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto ma taką konsystencję, że można sobie pracę ułatwić i pokruszyć je, a następnie palcami lekko docisnąć do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu nałożyć krem i ozdobić.
Składniki kremu migdałowego:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 laski wanilii
- 70 g masła
- 8 lekko czubatych łyżek mielonych migdałów
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie można dodać odrobinę likieru amaretto
W garnuszku, na niewielkim ogniu, roztopić 2-3 łyżki masła, dodać brązowy cukier i migdały. Wszystko razem przesmażyć na lekko złoty kolor. Trzeba cały czas mieszać, żeby nie przypaliło się. Odłożyć trochę (1-2 łyżki) uprażonych migdałów do dekoracji. Wanilię przekroić wzdłuż i końcówką noża wyskrobać ziarenka. Do garnka z migdałami wlać 1 szklankę mleka wraz z wanilią. W drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka zagęszczając wszystko. Mieszać przez około pół minuty do zgęstnienia. Na końcu można dodać likier amaretto i resztę masła, wymieszać dokładnie. Krem lekko przestudzić, a jeśli kawałki migdałów są zbyt duże, można krem zblendować.
Po lekkim przestudzeniu kremu, nakładać go do babeczek. Babeczki schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować. Krem nie zastyga całkowicie, jest lekko lejący. Stanowi idealne uzupełnienie kruchego ciastka.
Przepisy na kruche ciastka i ciasteczka
Delikatne kruche ciasteczka lawendowe ze skórką cytrynową – pyszne, pachnące i bardzo smaczne.
Kruche obwarzanki z piwnego ciasta – doskonałe nie tylko…do piwa.
Kruche ciasteczka z cukrem – najprostsze, ale bardzo pyszne.
Bardzo apetycznie wyglądają <3
Ale one śliczne i pyszne! <3
mmm ale ten krem musi być pyszny
Wesołych!
Uwielbiam migdały! Te babeczki musza być pyszne!
Wyglądaja tak pysznie…
Genialne!
dziękuję 🙂
Małgosiu jakie dopieszczone te babeczki 🙂 Życzę Ci kochana zdrowych, radosnych ŚWIĄT i nie przemęczaj się :))
Elu, obiecuję, że nie przemęczę się ;)))) hihihi…podobnie jak Ty 😉
Łooo, pycha!
noooo 😉 bardzo pycha 🙂
Na pewno je wypróbuję 🙂
daj znać ja wyszły i czy smakowały 🙂
piekne i pomyslowe !!!
dziękuję 🙂
Takie babeczki zrobię bardzo chętnie 🙂 Nie na święta, bo już poczyniłam zakupy innych produktów i mam inne plany, jednak pojawią się u mnie na pewno.
jestem ciekawa Twojej opinii 🙂
Babeczki są cudne, fajny przepis. Kochana chciałabym Ci życzyć wspaniałych Świąt :-)))
Marzenko, ja Tobie również życzę, aby te święta były najcudowniejsze :***
Świetne babeczki, muszą być pyszne 🙂
upiecz je i pokaż u siebie 🙂 od razu z opinią jak smakowały 🙂
To musi być pyszne!!!
musi, nie ma wyjścia 😉
świetnie to wygląda:D
dzięki 🙂
OMG…. zjadłabym…. Muszę wypróbować! 🙂
próbuj i daj znać jak smakowało 🙂
Wyglądają obłędnie 🙂
dziękuję 🙂