Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi – pachnące i smaczne śniadanie gwarantowane.
Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie z pysznym, pachnącym cudownie chlebem nadzianym kawałkami suszonych pomidorów z ziołami prowansalskimi. Ten chleb znika ze stołu w mig. Nie potrzeba do niego wielu dodatków, wystarczy prawdziwe dobre masło.
Od dłuższego już czasu unikam kupowanego w sklepie pieczywa, pisałam Wam o tym wielokrotnie. A kiedy sama zaczęłam je piec, to szukam nowych smaków. Suszone pomidory goszczą w mojej kuchni często, więc tym razem postanowiłam połączyć je z pysznym, delikatnym w strukturze, chlebem pszennym. Jak wyszło? Najlepiej będzie, jeśli sami upieczecie ten chleb i sprawdzicie. Poniższe proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 20 cm.
Przepis na chleb pszenny z suszonymi pomidorami i ziłami prowansalskimi
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 8-10 średnich kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- 3 łyżki oliwy z pomidorów
- 190 ml ciepłej wody (3/4 szklanki o pojemności 250 ml)
- 190 ml ciepłego mleka (3/4 szklanki o pojemności 250 ml)
Jak upiec chleb?
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Wlać ciepłą wodę, wsypać 4-5 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn do podrośnięcia na około 10 minut.
Do podrośniętego zaczynu wlać mleko, oliwę, dodać sól, zioła prowansalskie i mąkę.
Dobrze wyrobić dość luźne ciasto, przesypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i delikatnie połączyć je z ciastem.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę oprószyć mąką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia – także i tym razem powinno podwoić swoją objętość. Przed pieczeniem ostrym nożem naciąć lekko ciasto w dowolny wzór.
Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Ciasto powinno lekko zrumienić się, a po wyjęciu uderzone od spodu wydawać głuchy dźwięk. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Ten chleb jest idealny ze świeżym masłem, delikatnym twarożkiem czy pomidorami i ogórkami. Pasuje do świeżych sałatek i lekkich dipów.
Polecam Wam także inne domowe chleby:
[Aby otworzyć stronę z przepisem, kliknij w nazwę lub zdjęcie]
Pszenny chleb na płatkach owsianych
Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami
Mam już za sobą wypiekanie domowego chleba, ale takiego nie robiłam. Chętnie spróbuję. 🙂
Wygląda tak pysznie, chrupiąco! Zrobię na pewno! 🙂
Zjadłbym takiego chlebka z włoską nutą 🙂
Andrzeju, mamy podobne smaki 🙂
Fantastyczny!:)
dziękuję 🙂
Małgosiu droga, Twój chlebuś pachnie przez monitor 🙂 Buziaki!
teraz też to poczułam ;)))
Wygląda wspaniale ten chlebek 🙂 Wypasiony 🙂
bardzo wypasiony ;)))
Mhmmmm…. wyglada pysznie! Ja wlasnei na urlopie napalilam sie na zrobienie wlasnego zakwasu zytniego. Ciekawe czy mi wyjdzie 😉
ja też przymierzam się do zakwasu, ale jakoś mi nie po drodze ;))) daj znać jak wyszło 🙂