Kiełbasę pokroić w średniej grubości plastry. Cebulę i szalotkę obrać, pokroić w łatwe do nadziewania kawałki. Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kawałki zbliżone wielkością do wielkości pozostałych składników.
Patyki do szaszłyków namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie. Zapobiegnie to przypalaniu się ich podczas opiekania.
Na namoczone patyki nadziewać dość ciasno naprzemiennie kiełbasę, paprykę, cebulę i szalotkę. Każdy szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Bułkę pokroić, przesmarować oliwą używając pędzelka. Na bułce ułożyć kawałki surowych pieczarek, na pieczarki starty ser. Powinien to być ser żółty, a nie wyrób seropodobny, gdyż tylko ser przyrumieni się i nie spłynie z grzanek. Tak przygotowane grzanki zapiec w piekarniku. Można je dołożyć do szaszłyków w połowie ich pieczenia.
Lubicie szaszłyki? Macie swoje ulubione?
Szaszłyki wyglądają smakowicie, ale nie tak bardzo jak te apetyczne grzaneczki <3
Mąż uwielbia, no ja przecież też . 🙂
kiedy robisz? ;))))
Smakowite szaszłyki, super grzanka – pyszny obiad!
bardzo pyszny 🙂 nikt się nie skarżył 😉
O nie… Jutro robię szaszłyki z kiełbaską i grzankami! Narobiłaś mi takiego smaka, że już nie ma siły – muszę je zrobić 🙂
….i ciekawe czy zrobiła ;))))
Bardzo lubię takie szaszłyki z kiełbaską 🙂
szybko, prosto, a za to jak pysznie 🙂
Pyszności, uwielbiam takie szaszłyki 🙂
ja też 🙂
apetycznie się prezentują 🙂
i takie są 🙂