2,5K
Wiosna zagościła już chyba na dobre. Nie brak jednak chłodniejszych dni, a wtedy szukamy do zjedzenia czegoś solidniejszego, rozgrzewającego. Zupę gulaszową polecam każdemu, komu marzy się coś na rozgrzewkę. Nie jest zbyt tłusta, ale treściwa i na pewno nawet najbardziej głodny naje się do syta.
Składniki:
około 500 g karkówki wieprzowej
1 puszka czerwonej fasoli
2 średnie marchewki
1 mała cebula
2 średnie ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
2-3 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
1 średni liść laurowy
4-6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną z zalewy (ale nie płukaną) czerwoną fasolę. Wymieszać i doprawić całość do smaku. Podawać z dobrym makaronem lub kluskami.
Zupki, to ja wszystkie uwielbiam! Buziaki.
:****
Przy aurze, która jest raczej bardzo rozkapryszona, ta zupa jest jak znalazł 🙂
powiem Ci w sekrecie, że mnie smakuje przy każdej aurze ;)))
Wygląda przepysznie!! Aż ślinka cieknie!
częstuj sie Aniu, choć nie wiem, czy Tobie wolno takie zupki 🙂
Oj zjadłabym taką zupę. wygląda wyśmienicie.
polecam 🙂 na chłodniejszy dzień sprawdza się rewelacyjnie 🙂
Wygląda bardzo treściwie 🙂
i taka własnie jest 🙂
Pyszna zupka 🙂
bardzo pyszna 🙂
Na dzisiejszą pogodę idealna. Rozgrzewajaca i sycąca 🙂
potwierdzam 🙂
Małgosiu dzisiaj z wielką ochotą zjadłabym taką pyszną zupkę 🙂
rozgrzałaby Cię mocno 🙂