Polenta z kaszy kukurydzianej to bardzo uniwersalne danie. Podasz je jako zamiennik puree ziemniaczanego lub jako przekąskę.
Polenta z kaszy kukurydzianej to tradycyjna włoska potrawa. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podaje się ją jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań mięsnych lub w formie kostki podsmażonej lub podpieczonej w piekarniku.
Na skróty
Pierwszy raz polentę jadłam w Londynie, w restauracji Jamie Olivera Jamie’s Italian, podczas wyjazdu na warsztaty kulinarne. Wtedy polentę podano nam właśnie w formie podpieczonej kostki posypanej startym parmezanem, była z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka i delikatna. Przypominała grzanki. Wtedy ten smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam polentę robić sama w domu. Jej przygotowanie nie jest trudne i można pobawić się smakami dodając zioła, czosnek, czy różne rodzaje sera. Jeśli spróbujesz polenty i zasmakuje Ci, wtedy znaleźć najsmaczniejszą jej wersje nie będzie już trudno.
Polenta z kaszy kukurydzianej – przepis
Składniki
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 3,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki masła
- gruby świeżo mielony pieprz
- ok. 200 g parmezanu lub ewentualnie innego twardego żółtego sera
Sposób wykonania
W garnku z grubszym dnem zagotuj wodę, dodaj sól, a następnie wsypuj stopniowo kaszę kukurydzianą mieszając intensywnie. (Polecam użyć trzepaczki rózgowej, jest najwygodniejsza.)
Gotuj na wolnym ogniu mieszając często.
W zależności jakiej kaszy używasz czas gotowania jest różny. Jeśli jest to tradycyjna kasza kukurydziana, wtedy jest to około 40-50 minut). Natomiast w przypadku kaszki błyskawicznej jest to kilka-kilkanaście minut. (Sprawdź na opakowaniu.)
Do ugotowanej polenty dodaj masło, pieprz i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszaj i…gotowe. Polenta w takiej formie może być podawana jako zamiennik tłuczonych ziemniaków.
Polenta z kaszy kukurydzianek podsmażana
Polentę z kaszy kukurydzianej możesz również podać w nieco innej formie. Po ugotowaniu przełóż ją na przepłukany zimną wodą półmisek i odstaw do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie zgęstnieje na tyle mocno, że bez problemu pokroisz ją w kwadraty, prostokąty lub trójkąty. W takiej formie obsmaż ją na patelni (na maśle lub oliwie) lub podpiecz w piekarniku. Doskonale smakuje posypana dodatkową porcją parmezanu i ulubionymi ziołami.
Polenta z mąki kukurydzianej też jest pyszna – sprawdź również i tę wersję.
Nie tylko polenta może być doskonałym dodatkiem do drugiego dania
Puree ziemniaczane z gałką muszkatołową z pozoru wydaje się banalne. Jednak gałka muszkatołowa nadaje mu oryginalnego, wyrazistego smaku i zapachu. To puree jest aksamitne i puszyste, a smakuje rewelacyjnie nawet bez dodatków.