Polenta – najlepszy przepis na klasyczne włoskie danie.
Polenta – najlepszy przepis na tę tradycyjną włoską potrawę poszukiwany jest pewnie przez wielu. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podaje się ją jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań mięsnych lub w formie kostki podsmażonej lub podpieczonej w piekarniku.
Pierwszy raz polentę jadłam w Londynie, w restauracji Jamie Olivera Jamie’s Italian, podczas wyjazdu na warsztaty kulinarne. Wtedy polentę podano nam właśnie w formie podpieczonej kostki posypanej startym parmezanem, była z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka i delikatna. Przypominała grzanki. Wtedy ten smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam polentę robić sama w domu. Jej przygotowanie nie jest trudne i można pobawić się smakami dodając zioła, czosnek, czy różne rodzaje sera. Jeśli spróbujesz polenty i zasmakuje Ci, wtedy znaleźć najsmaczniejszą jej wersje nie będzie już trudno.

Polenta – najlepszy przepis
Składniki:
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 3,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki masła
- gruby świeżo mielony pieprz
- 200 g parmezanu lub ewentualnie innego twardego żółtego sera
Polenta – najlepszy przepis – jak zrobić
- Wodę wraz z solą zagotować, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypywać kaszkę ciągle mieszając. (Polecam użyć trzepaczki rózgowej, jest najwygodniejsza.)
- Gotować na wolnym ogniu w zależności jakiej kaszy używamy. Jeśli jest to tradycyjna kasza kukurydziana, wtedy czas gotowania jest dłuższy (około 40-50 minut). W przypadku kaszki błyskawicznej jest to kilka-kilkanaście minut.
- Do ugotowanej polenty dodać masło, pieprz i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać i…gotowe.

Polenta w takiej formie może być podawana jako zamiennik tłuczonych ziemniaków. Można ją jednak wylać na przepłukany zimną wodą półmisek, odstawić do wystudzenia i całkowitego zgęstnienia. Następnie pokroić w dowolnej wielkości kawałki i obsmażyć na patelni lub opiec w piekarniku na lekko złoty kolor. Ja podsmażyłam ją na patelni, posypałam dodatkowym serem oraz ulubionymi ziołami – dzisiaj jest to rozmaryn.

Nie tylko polenta może być doskonałym dodatkiem do drugiego dania
Puree ziemniaczane z gałką muszkatołową z pozoru wydaje się banalne. Jednak gałka muszkatołowa nadaje mu oryginalnego, wyrazistego smaku i zapachu. To puree jest aksamitne i puszyste, a smakuje rewelacyjnie nawet bez dodatków.

[…] Polenta, czyli kaszka kukurydziana w formie puree lub obsmażanej kostki. Prosty dodatek, pochodzący z Włoch. Pasuje także do dań mięsnych i może zastąpić nasze tradycyjne polskie ziemniaki. […]