1,4K
Święta i karnawał to czas spotkań z rodziną, znajomymi i przyjaciółmi. Często są to spotkania “obficie zakrapiane”, prawda? Nie mówimy o tym głośno, ale zdarza się nam przesadzić z alkoholem, a potem poranek budzi nas potężnym bólem głowy i wielkim pragnieniem. Znawcy mówią, że pewnych objawów nie da się uniknąć, ale można je przecież złagodzić. Oczywiście, nie mówię teraz o ekstremalnych sytuacjach, bo wtedy to chyba tylko lekarz jest w stanie pomóc. Chodzi mi o te łagodniejsze syndromy dnia następnego. Na te mam lekarstwo: sok wielowarzywny. Zawiera on bardzo dużo mikroelementów, których, w takich momentach, brakuje w organizmie. Można taki sok przygotować dzień wcześniej, przed rozpoczęciem zabawy i trzymać w chłodnym miejscu. Na zmęczony poranek będzie lepszy niż kawa, gwarantuję ?
Składniki:
5 niewielkich buraczków czerwonych
6 średnich marchewek
4 średnie pietruszki
pół średniego selera
1 czerwona słodka papryka
1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
1 litr soku pomidorowego
sól do smaku
Wszystkie warzywa opłukać, obrać i zmiksować w sokowirówce lub przez wyciskarkę. Połączyć z sokiem pomidorowym i doprawić solą do smaku. Jeśli sok przygotowujemy dla dzieci, wtedy nie dodajemy papryczki chili.
A co zrobić z wytłokami z sokowirówki, które szkoda wyrzucić? Można upiec pyszne ciasto, na przykład to:
A jak Wy radzicie sobie z takimi trudnymi porankami?