1,6K
Barszcz jest zupą, która z jednej strony wydaje się pospolita i codzienna, a z drugiej świąteczna. Czy zauważyliście, że pojawia się na zdecydowanej większości świątecznych stołów? Zarówno bożonarodzeniowych jak i wielkanocnych. Wielkanoc to święta kojarzące się z wiosną, słońcem i lekkością. Postanowiłam więc, aby barszcz był również w takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion.
Składniki:
ok. 1 kg buraczków
4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych)
1 średnia cebula
3 średnie ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
sok z cytryny do smaku
Buraki wyszorować, osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykryć (można również folią) i upiec do miękkości. Upieczone wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Jabłka opłukać, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kawałki.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukier i krótko przesmażyć. Dołożyć buraki i jabłka. Wszystko razem poddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu.
Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek świąteczny. Podlinkowałam go do zbioru przepisów, które wykorzystuję do przygotowania świąt. Są tam nie tylko przepisy typowo wielkanocne. Zerknijcie, może coś przyda się Wam podczas przygotowywania świąt. Powyższy przepis pojawił się również w trzecim numerze magazynu “Życie ze smakiem”. W nim również znajdziecie sporo świątecznych inspiracji.