1,5K
Podjęłam wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni “100 pomysłów na…”W ramach zadania otrzymałam paczkę z Ramą Smaż jak szef kuchni oraz trzema dodatkowymi produktami, z których musiałam stworzyć danie. Ciekawostką jest, że każdy z biorących udział w wyzwaniu otrzymał inne produkty dodatkowe. W mojej paczce, obok Ramy Smaż jak szef kuchni znalazły się suszone pomidory, rodzynki i ocet balsamiczny. Pomyślałam, że to idealne dodatki do kurczaka i przygotowałam roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Udusiłam je w sosie z octem balsamicznym, a podałam z ryżem z rodzynkami. Wyszło tak pysznie, jak się spodziewałam.
Składniki:
3 średnie udka z kurczaka
10-12 suszonych pomidorów
200 g ryżu jaśminowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 garście rodzynek
sól, mielona ostra papryka
1/3 świeżej ostrej papryczki
Rama Smaż jak szef kuchni z oliwą z oliwek
dodatkowo: kilka wykałaczek
Udka z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół, z każdej części oddzielić mięso od kości i zdjąć skórę. Lekko zbić tłuczkiem. Mięso przyprawić solą i ostrą papryką.
Pomidory pokroić w średniej grubości paseczki.
Na każdym kawałku mięsa (na wewnętrznej stronie) układać po kilka takich paseczków. Całość zwijać w roladki, a następnie spinać wykałaczkami. Na rozgrzaną patelnię wlać 3-4 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekać, aż znikną bąbelki, co oznacza, że temperatura jest idealna do smażenia i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Wlać 1 łyżkę octu balsamicznego, podlać niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i udusić mięso do miękkości. (W razie konieczności uzupełnić wodę.)
Przygotować ryż:
W garnku rozgrzać 4 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, a następnie wsypać suchy ryż.
Mieszając podsmażyć go lekko, a następnie wlać 1 szklankę wody i dodać sól. Ryż pod przykryciem ugotować do miękkości, mieszając co jakiś czas.
Na krótko przed końcem gotowania dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę oraz rodzynki.
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami podawać z powstałym podczas duszenia sosem i z rodzynkowym ryżem.