Pieczona dynia to doskonały sposób na przechowanie jej do kolejnego sezonu. Słoik z puree wystarczy potem tylko odkręcić, aby mieć dynię gotową do dalszej obróbki.
Jak zrobić dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku – jest to sposób znacznie prostszy i wymaga mniej pracy. Taka pieczona dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To także doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury.
Na skróty
Pieczona dynia – jak ją zrobić
- Dynię należy porządnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
- Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek.
- Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć na suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów.
- Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić to kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawając twarda skórę po kawałku.
- Obkrojoną ze skóry dynię pokroić w niewielką kostkę.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200℃ na około 15-30 minut w zależności od wielkości kawałków dyni.
- W tym czasie umyć i wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami.
- Upieczoną dynię można od razu przełożyć do słoików.
- Zakręcone słoiki ustawiać do góry dnem, po wystudzeniu powinny być bezpiecznie zamknięte. W razie niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika.
- Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów.
Jak wykorzystać pieczoną dynię
Pieczona dynia może być wykorzystana na wiele sposobów. Praktycznie dokładnie tak samo jak surowa. Można z niej zrobić zupę dyniową na niezliczoną ilość sposobów. Desery, szybkie konfitury czy dżemy, a także syropy i musy. Na pewno sprawdzi się jako baza do ciasta korzennego. Poniżej kilka moich propozycji 🙂
Napój mleczny a’la dyniowe latte to idealna propozycja dla dzieci. Ciepłe mleko z dyniowym syropem, nieco bitej śmietany i przyprawy piernikowej. Wygląda niemal jak dorosła kawa 😉
Korzenny syrop nie tylko do dyniowej latte zrobisz szybko. Wspaniale dosmacza nie tylko kawę, ale i desery.
Kolorowa i zachwycająca dyniowa latte to symbol jesieni. Traktowana jako aromatyczny i rozgrzewający deser, czasami zawiera naturalną kawę. Najczęściej jednak przygotowuje się ją całkowicie bez kawowych dodatków.