Policzki wieprzowe: prawdziwy rarytas uwielbiany przez koneserów. Mięso jest bardzo delikatne, lekko kleiste dzięki wysokiej zawartości kolagenu. Kolagen, jak wiadomo, ma dobroczynne działanie przede wszystkim na nasze stawy, a także skórę. Zbyt mała jego zawartość powoduje zmarszczki i cellulit, warto więc jeść policzki, które są prawdziwą skarbnica kolagenu, ale nie tylko jego.
Przygotowanie policzków „od podstaw” wymaga przede wszystkim sporo czasu. Przez pośpiech i brak dostatecznej wiedzy, zamiast pysznego, soczystego mięsa, można otrzymać zelówkę, niezbyt nadającą się do zjedzenia.
Żeby nie zniechęcić Was, mam wspaniałą wiadomość: policzki wieprzowe można kupić już gotowe, przygotowane modną od pewnego czasu metodą sous vide. Cóż to takiego?
Sous vide to metoda gotowania, której nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie „w próżni”. Polega ona na długotrwałym gotowaniu mięsa w próżni, w odpowiedniej temperaturze. Dzięki szczelnemu zamknięciu produktu w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaje w jej wnętrzu, a mięso jest delikatne i soczyste. [informacja producenta]
Policzki zapakowane są w estetyczne opakowanie, w którym znajdziemy produkt umieszczony w szczelnie zamkniętym woreczku oraz foremkę do zapiekania. Wystarczy mięso przełożyć z woreczka do dołączonej foremki, a następnie zapiec przez 30 minut w piekarniku. Te 30 minut wystarczy na przygotowanie dodatków i tak oto w bardzo krótkim czasie mamy gotowy posiłek, który zachwyci najwybredniejszego smakosza.
- Nie jest ani czasochłonne, ani trudne.
- Mięso wymaga tylko podpieczenia, nie trzeba go przyprawiać już, chyba że ulubionymi ziołami.
- Jest bardzo soczyste, aromatyczne i delikatne.
- Warto podkreślić, że mięsa przygotowywane metoda sous vide nie zawierają konserwantów. Jest to idealna propozycja dla zabieganych, ale ceniących sobie dobrej jakości jedzenie.
Jeśli chcesz zaimponować znajomym, przygotuj policzki wieprzowe. Nie napracujesz się, a znajomi będą zaskoczeni smakiem tego dania.