Policzki wieprzowe z puree pietruszkowym – danie oryginalne, proste i smaczne.
Czasami słyszę: nie mam czasu na gotowanie, tyle pracuję, że w kuchni nie chce mi się nic robić czy też jak mam się męczyć w kuchni godzinami, to wolę zjeść coś gotowego. Nie zgadzam się z tym! Gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Można dość szybko i bez większego wysiłku przygotować pyszne danie, które zachwyci nie tylko domowników, ale także gości. Nawet tych niespodziewanych.
Policzki wieprzowe to prawdziwy rarytas uwielbiany przez koneserów. Mięso jest bardzo delikatne, lekko kleiste dzięki wysokiej zawartości kolagenu. Kolagen, jak wiadomo, ma dobroczynne działanie przede wszystkim na nasze stawy, a także skórę. Zbyt mała jego zawartość powoduje zmarszczki i cellulit, warto więc jeść policzki, które są prawdziwą skarbnica kolagenu, ale nie tylko jego.
Przygotowanie policzków “od podstaw” wymaga przede wszystkim sporo czasu. Przez pośpiech i brak dostatecznej wiedzy, zamiast pysznego, soczystego mięsa, można otrzymać zelówkę, niezbyt nadającą się do zjedzenia.
Jak zrobić policzki wieprzowe z puree pietruszkowym
Gotowe policzki długo gotowane można kupić w większości dużych sklepów. Najczęściej wystarczy mięso przełożyć z woreczka do dołączonej foremki, a następnie zapiec przez 30 minut w piekarniku. Te 30 minut wystarczy na przygotowanie dodatków i tak oto w bardzo krótkim czasie mamy gotowy posiłek, który zachwyci najwybredniejszego smakosza.
Składniki:
1 opakowanie policzków wieprzowych długo gotowanych (około 700 g)
sos:
100 ml słodkiej śmietanki 36% (lub 30%)
2 łyżeczki mąki pszennej
puree pietruszkowe:
5-6 większych pietruszek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 średnie gałązki rozmarynu
50 g masła
sól i świeżo mielony pieprz (najlepiej biały) do smaku
Policzki wieprzowe wyjąć z opakowania i przełożyć do dołączonej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na około 30 minut. (Tę informację znaleźć można na każdym opakowaniu.)
Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy puree.
Pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W niewielkim garnuszku rozgrzać olej i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pietruszkę i gałązki rozmarynu. Całość udusić razem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody podczas duszenia. Wyjąć gałązki rozmarynu (pojedyncze “igiełki” mogą zostać), dodać masło i wszystko razem zmiksować blenderem.
Upieczone policzki wyjąć z piekarnika. Sos przelać do niewielkiego garnuszka. Słodką śmietankę rozmieszać razem z mąką. Sos zagotować na niewielkim ogniu i mieszając wlewać śmietankę z mąką. Gotować przez chwilę, do lekkiego zagęszczenia sosu.