Zupa z czerwonej soczewicy to jedno z prostszych i szybszych dań obiadowych. Sycąca, odżywcza i bardzo smaczna.
Zupę z czerwonej soczewicy gotuję na wiele sposobów. Soczewica (nie tylko czerwona), oprócz niezaprzeczalnych walorów odżywczych, jest po prostu bardzo wdzięcznym produktem. Można z niej zrobić naprawdę wiele potraw: zupy, wegetariańskie kotleciki, pasztety, a nawet pasty do smarowania pieczywa. Soczewica ma delikatny smak, przez co łatwo można ją doprawiać na wiele sposobów. W zupie może zastąpić groch, który gotuje się znacznie dłużej i wymaga wcześniejszego namoczenia. Jej nie trzeba pamiętać o namoczeniu na noc, więc jest idealna na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Tak właśnie powstała moja dzisiejsza zupa: szybko, prosto, praktycznie “w biegu”. Nie planowałam dodawania jej na blog, ale wyszła tak pyszna, że szkoda byłoby jej nie pokazać.
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy z marchewką, selerem i kiełbasą
- Składniki na 4-6 porcji:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1/4 średniego selera
- 3-4 większe marchewki
- 1 średnia cebula
- 3 większe ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- mielona wędzona papryka – opcjonalnie
- ok. 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju
- 2 pętka ulubionej kiełbasy – ja użyłam białej
- dodatkowo:
- natka pietruszki i szczypiorek oraz chleb tostowy
Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy – krok po kroku
- Seler i marchewkę obierz i pokrój w niedużą kostkę. Czosnek i cebulę obierz – cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
- Kiełbasę pokrój w plasterki lub mniejsze kawałki.
- Soczewicę wypłucz kilka razy w zimnej wodzie i odsącz z jej nadmiaru – najlepiej na sicie.
- W garnku rozgrzej olej i na średnim ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj wypłukaną soczewicę, marchew i seler. Wlej wodę w takiej ilości, aby była ponad poziom składników o około 3-4 cm.
- Wszystko razem gotuj, mieszając co jakiś czas. Po około 10 minutach dodaj sól i resztę przypraw – najlepiej według własnego smaku.
- Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, dodaj kiełbasę i przypraw finalnie. (W razie potrzeby dolej więcej wody.)
- Dla podkreślenia smaku kiełbasy, możesz zupę przyprawić dodatkowo mieloną wędzoną papryką.
- Zupę z czerwonej soczewicy podawaj posypaną posiekaną pietruszką i szczypiorkiem z dodatkiem chrupiącego tosta.
Jeśli lubicie i jadacie soczewicę, to spróbujcie także i tych potraw:
Pikantna kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy
Kotleciki z czerwonej soczewicy i jarmużu
Paprykowy pasztet z zielonej soczewicy