Pachnące ziołami prowansalskimi klopsiki z indyka to smaczny obiad dla całej rodziny.
Nie mogę się już doczekać sezonu na pomidory. Tak, wiem, są przecież w sklepach cały czas. Jednak czy to naprawdę prawdziwe pomidory? Nie pachną tak, jak te prosto z pola. Nie mają takiego pełnego i wyrazistego smaku. No niestety, jeszcze trochę trzeba czekać na pomidorową ucztę.
W tym roku ze szczególną niecierpliwością wyczekuję lata, gdyż to będzie pierwszy rok z moimi własnymi warzywami i owocami. Pomidory i papryka rosną już w namiocie foliowym, który stoi na samym środku mojego przyszłego ogrodu. To niesamowita frajda patrzeć jak z nasionek wyrasta coś zielonego, kiedy formuje się łodyżka i liście. I już “niedługo” będę mogła – przynajmniej taką mam nadzieję – zerwać pierwsze moje własnoręcznie wyhodowane pomidory.
A tymczasem zapraszam na klopsiki w sosie pomidorowym. Jeszcze nie ze swoich pomidorów ?
Przepis na klopsiki z indyka
Składniki na 4-5 porcji:
Przepis na sos pomidorowy
Jak zrobić klopsiki z indyka?
Mięso zmielić w maszynce do mięsa.
Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
Zmielone mięso dobrze wyrobić razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami.
Dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie klopsy, obtaczać w mące (należy strząsnąć nadmiar mąki).
Na patelni rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu obsmażać lekko klopsy, ze wszystkich stron tak, aby delikatnie zrumieniły się. Obsmażone klopsy przełożyć do garnka.
Jak zrobić sos pomidorowy do klopsików?
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Przełożyć na patelnię, na której obsmażały się klopsy. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju lub oliwy. Mieszając delikatnie podsmażyć.
Kiedy cebula i czosnek zaczną się delikatnie złocić, zdjąć z ognia.
Wlać passatę, wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, papryką i przelać do garnka z klopsami.
Całość gotować razem na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Podawać z kleksem dobrej kwaśnej, gęstej śmietany i z ziemniakami lub ryżem.