Szare kluski ziemniaczane i kapusta zasmażana to klasyczne danie kuchni polskiej. Kiedyś bardzo popularne, teraz wraca do łask.
Szare kluski ziemniaczane i kapusta zasmażana kojarzą mi się z czasami mojego dzieciństwa. Często wtedy właśnie to danie gościło na naszym stole. To były czasy dokuczliwego kryzysu, więc panie domu korzystały z najprostszych przepisów, w których wykorzystać można było produkty wtedy dostępne. Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to wtedy, a teraz, po latach, wracam do tych smaków.
Przepis na zasmażaną kiszoną kapustę
Składniki:
- około 500 g kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula
- 2 małe liście laurowe
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego
- około 100 g boczku wędzonego (może być także zwykły boczek lub słonina)
- 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej
- sól, świeżo zmielony pieprz, cukier – do smaku
Jak zrobić kapustę kiszoną zasmażaną
- Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, wlać niewielką ilość wody, liście laurowe i ziele angielskie. Wody powinno być tylko tyle, aby kapusta ugotowała się bez ryzyka przypalenia.
- Kapustę z przyprawami gotować (pod częściowym przykryciem) na średnim ogniu aż będzie odpowiednio miękka.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w średniej grubości kostkę – nie może jednak być za mała.
- Na patelnię przełożyć pokrojony boczek i na niezbyt dużym ogniu podsmażyć go lekko. Powinien wytopić się tłuszcz, a boczek nabrać złotego koloru.
- Do boczku dodać cebulę i mieszając co chwilę całość razem przysmażyć na średnim ogniu.
- Przygotować zasmażkę: do boczku z cebulą dodać mąkę – mieszając cały czas przysmażyć ją, aby nabrała delikatnie brązowego koloru.
- Zasmażkę z cebulą i boczkiem przełożyć do ugotowanej kapusty kiszonej. Mieszając połączyć całość i razem gotować na niedużym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty.
- Kapustę doprawić według własnego smaku: solą, pieprzem i odrobiną cukru, który przełamie kwaśność kapusty.
Przepis na szare kluski ziemniaczane
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- sól według smaku – ja dodaję na taką ilość mniej więcej 1/2 łyżeczki
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 jajka
- mąka pszenna
Jak zrobić szare kluski ziemniaczane
- Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce jarzynowej.
- Przełożyć na gęste sito lub na gazę i odcisnąć z nadmiaru wody.
- Do odciśniętych ziemniaków dodać sól, pieprz, jajka – wszystko razem wymieszać.
- Następnie wsypać mąkę, na początek 3-4 lekko czubate łyżki i wymieszać całość szybko. Ciasto na kluski powinno być na tyle gęste, aby móc uformować kluski. Zbyt rzadkie spowoduje, ze kluski rozpadną się podczas gotowania, a zbyt gęste sprawi, ze kluski staną się twarde.
- W szerszym garnku zagotować wodę z solą – do smaku.
- Łyżeczką nabierać ciasta ziemniaczanego i kłaść na wrzątek. Gotować 3-5 minut od wypłynięcia – czas zależny jest od wielkości klusek.
- Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakowa i od razu podawać razem z zasmażaną kapustą kiszoną.

Wskazówki
Kapustę kiszoną przed gotowaniem warto posmakować czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest, wtedy można odcisnąć ją z soku i dolać więcej wody lub przepłukać lekko wodą. Ponieważ w kapuście kiszonej jest wiele cennych wartości odżywczych, warto ją przyprawić lekko cukrem lub odciskać z nadmiaru soku. Płukanie jej jest czynnością ekstremalną.
Odciskając ziemniaki warto nie wylewać od razu tej wody, ale odstawić ją na kilka minut. Na dnie naczynia osiądzie wypłukana skrobia, którą po delikatny wylaniu płynu można zebrać i dołożyć do ziemniaków.
Kluski robią się mniej lub bardziej szare, gdyż obrane ziemniaki utleniają się zmieniając kolor. Są takie odmiany, które utleniają się szybko, a inne wolniej. Dlatego kolor klusek może być za każdym razem inny, jeśli używamy różnych odmian ziemniaków.
Ziemniaczane szare kluski kładzione można podawać także z mięsnymi sosami, pasują do nich rewelacyjnie.
Nareszcie znalazłam przepis mojej juz nie żyjącej babci na tę kapustę, dzięki 🙂
życzę smacznego 🙂
Jedno z moich ulubionych dań 🙂
Boczek z cebulką na kluski daję a kapustę kiszoną, też z pokrojonym boczkiem podsmażam na patelni z tłuszczem, nie gotuje. Może trochę zbyt tłusto ale tak lubię 🙂
witaj Malinko w mojej kuchni 🙂
Witam w Malinowym blogu:)
Kto nie lubi 🙂 ja robie troche inaczej!!!! z surowych startych i gotowanych ,a boczus i cebulke polewam po kluskach:)i kapustke gotuje z zielem ang i laurem:)
ziele angielskie jest bardzo dobre jak sie robi kapuchę – z wiadomych powodów hihihi
Z wiadomych powodów 🙂 to dobrze jest dodać trochę kminku.
Pysznosci:)!!!