Domowy marcepan, który jest pyszny i bez zbędnych sztucznych dodatków. Sprawdź mój przepis jak szybko i prosto zrobisz marcepanowe praliny.
Domowy marcepan, jego smak i aromat po prostu uwielbiam. Tak naprawdę w niewielu sklepach można go dostać i chyba nie jest bardzo popularny. Kiedy dostałam przepis, to zachwyci mnie prostotą i postanowiłam go wypróbować. I wiecie co? Własnoręcznie przygotowany marcepan okazał się smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepach. Przepis nieco zmodyfikowałam pod swój smak i w takiej formie przekazuję go Wam.
Przepis na domowy marcepan
Składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g cukru pudru
- 30 ml amaretto (lub ewentualnie koniaku)
- pół łyżeczki aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Jak zrobić marcepan i marcepanowe praliny
- Migdały zalać bardzo gorącą wodą i odstawić na około 5 minut, żeby łatwiej było zdjąć skórkę – wszystkie łupinki muszą być dokładnie usunięte.
- Obrane migdały osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką.
- Następnie zmielić je w maszynce do mielenia (najlepiej kilka razy) lub w malakserze. Powinny być bardzo dokładnie rozdrobnione na gładką masę, aż stanie się ona lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Dokładnie tak samo mieli się mak na makowiec.
- Zmielone migdały dokładnie utrzeć (lub zmiksować blenderem) z cukrem, alkoholem i ewentualnym aromatem.
- Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią i na kilka godzin do lodówki, a potem pokroić w kawałeczki i jeść w takiej postaci.
- Innym sposobem jest uformowanie kuleczek i oblanie ich czekoladą – wtedy otrzymujemy marcepanowe praliny w czekoladzie.
Domowy marcepan jest idealny do wykorzystania jako jadalny prezent
Jeśli szukasz pomysłów na jadalne prezenty, to sprawdź inne moje propozycje. Wszystkie są bardzo pyszne, proste do zrobienia i na pewno sprawią dużo radości obdarowanemu. Bez wątpienia to znacznie lepszy pomysł niż kupno czegoś gotowego w sklepie.
Orzechy w miodzie to doskonałe połączenie słodyczy miodu z wyrazistymi w smaku orzechami i migdałami.
Kandyzowane owoce sprawią wiele radości każdemu łasuchowi. Kupowane w sklepie nie są tanie, a i nie bardzo wiemy jaki tak naprawdę mają skład. Sprawdź przepis na kandyzowany ananas i zrób go samodzielnie w domu.
no i właśnie utyłam… tak lekko licząc ze trzy kilo w biodrach do końca lipca.. na szczęście nie więcej, bo na więcej migdałów i amaretto w tym miesiącu nie będzie mnie już stać po prostu przy tych cenach 😉
ściski cieplutkie, moje biodra właśnie oficjalnie przestały Cię kochać 😉
Cholera Naczelna z 4cholery.blogspot.com
no przykro mi niezmiernie, że straciłam fana w postaci Cholernych Bioderek 😛
hihihihi….
dla mnie ciut za słodko- szczególnie po dzisiejszych wydarzeniach….
Witam
Na mojej stronie znajdziesz przepisy wyrobu marcepanu na cieplo.
Polecam, bo jesli uwielbiasz marcepan ten przepis z pewnoscia stanie sie Twoim umlubionym
http://kuchniainthecity.blogspot.com/2013/02/masa-marcepanowa.html
pozdrawiam
Marta
Pyszne słodkości.
mężczyźni to chyba nie lubią aż tak słodko? ;)))
Uwielbiam 🙂
a zapomnialam dopisac ze ja uwielbiam migdaly prazone w calosci z cynamonem i cukrem ,najlepiej jeszcze gorace kupione na kramermarkt:)na swieta.
faktycznie,prosty przepis i szybki,i na pewno efekt koncowy smacznieszy od kupnego:),no pomijam kwestie tych wszystkich dodatkow jakie mozna znalezc w wyrobach gotowych ,po literka E… a sa zbedne jak widac:)
ja też nienawidzę tych wszystkich ulepszaczy :/ bleee…
co swoje to najlepsze, zawsze wiadomo, co w środku 🙂