Bakłażan zapiekany z mielonym mięsem, serem feta i plastrami pomidora – doskonały przepis na obiad lub ciepłą kolację.
Bakłażan zapiekany to danie, które zawsze wychodzi. Niewiele trzeba, aby powstało pyszne i sycące danie czy przetwory. Bakłażan czyli owoc psianki podłużnej lub oberżyna. Mniej znany jest jako gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Pochodzi z Chin, Egiptu i Indii. W Polsce uprawiano go od XV wieku, ale do wieku XIX był tylko ozdobą. W chwili obecnej bakłażana na masową skalę hoduje się głównie w Bułgarii, Włoszech, Grecji i Francji.
Bakłażan zapiekany może być na wiele sposobów i z rożnymi dodatkami. Wystarczy go zgrillować, polać oliwą, ulubionym ziołami i gotowe, mamy pyszną przekąskę lub dodatek do klasycznych polskich dań z grilla.
Bakłażan zapiekany z mielonym mięsem, serem feta i pomidorami – przepis
Składniki na 1 porcje:
- 1 średni bakłażan
- 200-250 g mielonego mięsa
- 1 średnia cebula
- 2 średnie pomidory
- 120-150 g sera typu feta
- 4 ząbki czosnku
- ostra papryka mielona
- rozmaryn
- sól
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
Bakłażan zapiekany – sposób przygotowania
- Bakłażana umyć, przekroić na pół, wydrążyć lekko środek.
- Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił sok – wraz z sokiem wyjdzie z niego goryczka.
- Następnie opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury około 180 stopni Celsjusza i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu.
- W tym czasie obrać cebulę, pokroić ją w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie lub ewentualnie na oleju.
- Dodać obrany i posiekany drobno czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko.
- Doprawić solą, papryką i rozmarynem według własnego smaku.

- Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Następnie na fetę położyć mięso, a na nie resztę fety.
- Na koniec na fecie ułożyć plastry pomidora posypanego odrobiną soli i rozmarynu.

- Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilkanaście minut – aż pomidor się zapiecze lekko.

…posypany szczypiorkiem i z dodatkiem chrupiącej bułki jest pyyyyychaaaa….

Dania z bakłażanem w roli głównej
Pasta kanapkowa z grillowanego bakłażana z dodatkiem ziół – lekka, aromatyczna i smaczna.

Grillowany i marynowany bakłażan, z czosnkiem i ziołami – warto robiąc przetwory uwzględnić ten przepis.

ja mało za bakłażanem przepadam, ale wygląda smakowicie 🙂
Wygląda pysznie, to na pewno musi być smaczne 🙂
Bardzo fajne, reprezentatywne danie:) No i musi być pyszne!
jest bardzo pyszne 🙂
oj Goska wpadłam dosłownie na moment zerknąć szybko co nowego,dobrego się pojawiło:),ale uciekam bo nie wytrzymam:)Kocham jeść, ale nie mogę:( muszę wytrzymać muszę wytrzymać….:(dieta buziaki zostawiam 🙂
Asik, ja Cię podziwiam za to samozaparcie 🙂
Ja częściej jem cukinię zapiekaną, ale tego przysmaku też muszę spróbować 🙂
spróbuj i napisz jak smakowało 🙂
Faktycznie rzadko jadam, częściej kabaczek. Trzeba nadrobić 🙂
a ja nie pamiętam, kiedy jadłam kabaczek 🙂
oj moje smaki 🙂 uwielbiam takie dania 🙂 wpraszam się na obiad 🙂
Kasia, czekam na Ciebie 🙂
Mniam… <3
smacznego, dziewczyny 🙂
Uwielbiam każdy z podanych składników. To danie na pewno zaszczyci mój stół w najbliższym czasie 🙂
Ale pyszności 😉 Uwielbiam fete 😉
ja też 🙂
Kocham tą wersję, szkoda tylko że mój TŻ nie przepada za baklażanami, i wyjada wszystko prócz nich 😉 gorzej niż male dziecko
bo mężczyźni to czasem małe dzieci ;)))))
akurat glodna jestem 😀 przed autobusem pojde do Maca 😀 ha Gosia przyjedz do mnie ugotuj mi coś 😀
no dobra, pakuję się, za godzinę jestem 😉
Pyszności 🙂