Grillowany bakłażan marynowany z ziołami i czosnkiem to smaczna przekąska. Możesz ją zrobić do słoików jako przetwory na zimę.
Grillowany bakłażan marynowany jest pyszny, bo po zamarynowaniu nabiera głębi smaku i aromatu. Generalnie, bakłażan w moim domu gości często. Najchętniej przygotowuję z niego caponatę do grzanek – przepis znajdziesz u dołu. W mig znika i zawsze dziwnym trafem okazuje się, że jakoś mało jej wyszło. Jednak bakłażana można wykorzystywać na wiele sposobów, jako składnik pasty kanapkowej też jest pyszny.
W tym roku postanowiłam zamarynować go po wcześniejszym zgrillowaniu. Plastry takiego bakłażana są idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek. Ci, którzy preferują pikantniejsze smaki, niech do każdego słoiczka dodadzą kawałek świeżej ostrej papryki lub ziarna pieprzu.
Grillowany bakłażan marynowany z ziołami i czosnkiem – przepis
Składniki:
- 1 i 1/2 kg średniej wielkości bakłażanów
- 1 duża główka czosnku lub 2 małe
- 1 ostra papryczka lub ziarna pieprzu (opcjonalnie)
- suszone oregano
- sól
- oliwa (lub olej)
zalewa:
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 3 szklanki wody
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć razem z nakrętkami.
- Bakłażany opłukać, pokroić w plastry o grubości około pół centymetra.
- Plastry bakłażana posolić lekko i odstawić, aby puściły sok (na przynajmniej pół godziny). Po tym czasie każdy plaster dokładnie osuszyć, najlepiej przy użyciu papierowego ręcznika. Jeśli bakłażan jest świeży i dobrej jakości, wtedy nie trzeba go wcześniej solić, gdyż nie ma w sobie goryczki.
- Rozgrzać patelnię (grillowa najlepsza), natłuścić ją lekko oliwą (lub olejem). Najwygodniej użyć pędzelka do tego celu. Każdy plaster bakłażana opiekać z obu stron. (Bakłażan szybko pije tłuszcz, więc trzeba natłuszczać patelnię co jakiś czas.)
- Przygotować zalewę: w garnku zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Do wrzącej zalewy wrzucić obrane ząbki czosnku. Jeśli są bardzo duże (jak w moim przypadku), wtedy najpierw przekroić każdy ząbek na dwie lub trzy części. Gotować przez około pół minuty na wolnym ogniu.
- W słoikach układać grillowanego bakłażana (do wysokości 3/4 słoika), wlewać po 3-4 łyżki oliwy (lub oleju) i wsypywać po 1 łyżeczce oregano. Na wierzch układać czosnek z zalewy oraz opcjonalnie po kawałku ostrej papryczki albo 1 łyżeczce ziaren pieprzu. Wrzącą zalewą uzupełniać słoiki w taki sposób, aby wszystkie składniki były zakryte. Słoiki natychmiast zakręcać i ustawiać do góry dnem. Gdyby okazało się po wystygnięciu, że słoiki nie zamknęły się, wtedy można je pasteryzować przez kilka minut.
Lubisz bakłażany? Może spróbujesz również pysznych zapiekanych z mięsem roladek z bakłażana?

albo caponaty – bruschetta caponata to włoski klasyk, jaki prosto przygotujesz w domu.
