Nalewka z chili ze skórką cytrynową, czyli Paprykówka, to iście ognisty trunek. Łączy w sobie moc czystego alkoholu z ostrością papryki i lekkim orzeźwiającym aromatem skórki cytrynowej. Doskonała do drinków o szczególnej dużej mocy i intensywnym smaku.
Nalewka z chili i skórki cytrynowej, czyli tym razem dla odmiany coś tylko dla dorosłych: Paprykówka. Nie pamiętam skąd mam przepis, ale dostałam go od kogoś wiele lat temu. Jesienią zrobiłam buteleczkę i dopiero teraz przypomniałam sobie o niej. Smak i zapach iście ogniste, nawet dla tych, którzy są fanami ekstremalnych smaków.
Nalewka z chili i skórki cytrynowej – przepis
Składniki:
- 500 ml czystej wódki
- 2 papryczki chili
- około 1/3 – 1/2 cytryny
Sposób wykonania
- Papryczki przekroić i usunąć ze środka pestki, a następnie pokroić w mniejsze kawałki.
- Cytrynę wyszorować i obkroić żółtą skórkę. Czym większa jej ilość, tym więcej aromatu do nalewki. Skrawać należy tylko żółtą jej część, gdyż biała (albedo) jest gorzka.
- Papryczki i skórkę cytrynową przełożyć do słoika, zalać wódką.
- Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie przecedzić, przelać do butelki i odstawić do dalszego leżakowania na przynajmniej 2-3 miesiące.
- Paprykówka czym dłużej stoi, tym jest lepsza. U mnie rekordowa butelka ma już około 7 lat.
Nie polecam picia Paprykówki z kieliszka. Chyba, że ktoś jest wyjątkowym twardzielem, jednak należy być przygotowanym na dużą ostrość i intensywność smaku. Ja wykorzystuję taką nalewkę do przyrządzania Krwawej Mery, czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać już tylko samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco.
Przepisy na domowe alkohole
Spróbuj jak łatwo zrobisz także i inne domowe alkohole. Domowy likier mleczno-kawowy na dwa sposoby to pyszny trunek. Bez wątpienia także doskonały jadalny prezent dla smakosza.
Natomiast przepis na nalewkę z mrożonych malin jest z kolei bardzo uniwersalny. Bez wątpienia można użyć dowolnych mrożonych owoców, które bardzo często zalegają w zamrażarkach i nie ma na nie pomysłu.
Może być pyszne, muszę zrobić.
życzę smacznego 😉
Bardzo dobra nalewka ,łagodzi dolegliwości poalkoholowe.Robię z papryki naga jolokia.5 sztuk suszonych papryczek{zakup na stronie "ostra kuchnia"} w roztworze z 1,5l spirytusu(około 3,5 litra nalewu)Można już z niej korzystać po upływie 3 tygodni wspaniały
bukiet smakowy.Robiłem kiedyś z całego opakowania 15g ok.5l nalewu(z2l spir)mało kto mógł to wypić podobne doczegoś takiego:http://gadzetomania.pl/2012/02/29/najbardziej-pikantna-wodka-na-swiecie-wideo .
pierwszy raz takowe cudo widzę, ciekawe jak smakuje
Nalewka-brzmi dobrze-tylko czy ja wytrzymałabym tą moc…pozdrawiam,Jola
Jolu, musisz sprawdzić 😉
uwielbiam wszelkiego typu nalewki, o tej nie słyszałam, bardzo ciekawa, na pewno zrobię 😀
Bardzo zachęcająca ta nalewka! Wykonam:)
Wow, to musi byc extra:-) no i rogrzewac:-)))
o, kiedyś zrobię dla TŻta 🙂
Tak sobie pomyślałam,że sama to raczej jest ostra, ale do Krwawej Mery to idealne połącznie:)
wow 🙂 pierwsze słyszę o takiej nalewce 🙂 wpadam do Ciebie na kieliszek 🙂 jestem bardzo ciekawa jej smaku 🙂
czuję, że mój chłopak chciałby takie coś wypić….:)
A cóż tutaj za smakowitości? W sam raz na taką chłodną i wietrzną pogodę 🙂
bardzo rozgrzewająca naleweczka 🙂
Wpadam dziś do Ciebie na buteleczke 😉 😛
no to czekam 😀
Ciekawe, nigdy nie próbowała zrobić żadnej nalewki, może kiedyś się skuszę, ale to raczej na coś słodszego 🙂
ja też wolę słodkie, ale Krwawa Mery też jest pyszna ;)))
wow-ciekawie:)
ale super:)