1,7K
Składniki:
pieczony kurczak – ja użyłam 3 nóżek
solone migdały
1 łyżeczka ziarenek kolendry
pieprz cytrynowy, sól
1 sucha bułka
1 jajko
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
2 łyżki masła
około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
W moim domu coraz mniej je się mięsa. Z różnych powodów. Po części ze świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym sosie. Nie dziwcie się, takie pulpety są naprawdę smaczne. Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego.
Składniki:
pieczony kurczak – ja użyłam 3 nóżek
solone migdały
1 łyżeczka ziarenek kolendry
pieprz cytrynowy, sól
1 sucha bułka
1 jajko
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
2 łyżki masła
około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle.
Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.
Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne.
Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.
Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne.
często robię klopsiki malutka uwielbia a może dla siebie zrobię takie jak TY – już zapisałam w ulubionych 😉 bo wygląda pysznie
gotowane i pieczone mięso bardzo często zostaje i potem jest "przeganiane" po lodówce, a można je wykorzystać na wiele sposobów 🙂
Wiesz co Małgoś…nie spotkałam jeszcze solonych migdałów. A może spotkałam, ale z czytaniem u mnie kiepsko? 🙁 😀 Nie wiem, ale tak przepis jak same migdały są bardzo inspirujące. 🙂
Elu, może po prostu nie zwróciłaś na nie uwagi 🙂
tej wersji nie jadłam
ooo… Moja Droga, chyba trafiłaś dokładnie w moje podniebienie!! 🙂 muszę zapamiętać, i jak zostanie nam następnym razem kurczak po pieczeniu – wypróbować! 🙂
ściski cieplutkie – Cholera Naczelna
Też w takim wydaniu jeszcze nie jadłam 🙂
Super pomysł i jak zawsze wszystko wygląda smakowicie 🙂
Pysznie i pomysłowo 🙂
jak zawsze pysznie! my tez mieliśmy dziś ryż 🙂 ale do pomidorówki
Bardzo ciekawe takie pulpety, muszę spróbować 🙂
http://www.brulionspadochroniarza.pl
Te migdały są genialne w czekoladowych deserach.
No takie pulpeciki to ja lubię. Jutro będą u mnie na obiedzie. Pozdrawiam ciepło!!!
wyglądają pysznie:)
Takich jeszcze nie jadłam:D
Ciekawy pomysł na obiadek 🙂