2,6K
Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko – długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Mam nadzieję, ze smakowało??
Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki są jedną z moich. Robię je między innymi wtedy, kiedy dzień wcześniej przygotowuję faszerowaną cukinię – pozostaje wtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku.
Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki są jedną z moich. Robię je między innymi wtedy, kiedy dzień wcześniej przygotowuję faszerowaną cukinię – pozostaje wtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku.
Składniki:
około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii
150 ml maślanki (lub kefiru)
2 jajka
1 szklanka mąki
gruby, świeżo zmielony pieprz
sól do smaku
olej do smażenia
Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć cukinię i wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Prześliczne zdjęcia przepysznej potrawy;)
dziękuję, Reniu :*
Bardzo lubię takie placki. Są przepyszne! Pozdrawiam Cię ciepło.
i takie delikatne w smaku 🙂
buziaki :****
chyba, aż jutro sobie to zrobię, bo, aż nabrałam ochoty;p
smacznego życzę 🙂
chyba z każdym sosem bym je pożarła! pycha 🙂
chyba pokuszę się o pancakes'y z cukinii 🙂
Uwielbiam cukiernię faszerowaną, ale również w sezonie placki. Część cukinii ścieram na drobnej tarce a drugą część na grubszej. Podane z sosem śmietanowo/czosnkowym są rewelacyjne. Twoje zdjęcia zachęcają do zrobienia i pobudzają apetyt. Dziękuje 🙂
dziękuję za te miłe słowa 🙂
co do ścierania cukinii, to świetny pomysł masz!
Ech, kabaczek posadziłam i dyńke 🙂 O cukinii zapomniałam ale w sklepie znajdę 🙂
to ja się piszę na Twoją dynię 🙂
robisz takie zdjęcia, że od razu chce się zjeść… 🙂
dziękuję 🙂 staram się dbać o Wasze apetyty 😉
Kocham takie placki. Tak jak ziemniaczane. Moglabym jesc, jesc i jesc. 🙁
Mialo byc 🙂 🙂
ja też mam słabość do placków 🙂