Najlepszą dynią do faszerowania i zapiekania jest dynia piżmowa. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, wygląda cudownie na talerzu.
Jeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania. Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny. Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie jej zajmie nam “chwilkę” i momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę. Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto.
Przepis na farsz do zapiekanej dyni
Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:
duża szczypta ostrej papryki
Przepis na sos czosnkowo-pietruszkowy
Składniki:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać.
Małgosiu, chyba przeprowadzę się bliżej Ciebie. Co za rarytasy!
Bardzo lubię dynię i kasze. Do jaglanej przekonałam się z czasem. W takim zestawieniu na pewno by mi pasowało. Trochę bym przerobiła to i Małgonia mogłaby zjeść 😀
zabij ale myślałam po miniaturce, że to ciasto:) a to takie cudo
no popatrz, nie wpadłam, że może skojarzyć się z ciastem 🙂
jak ja Co Gosiu zazdroszczę, że jadłaś takie smakołyki 🙂
musisz zrobić, zobaczysz jakie pyszne 🙂
ale ciekawe danie, pierwszy raz coś takiego widzę, bardzo oryginalnie:)
dziękuję 🙂 wyszło tak, jak to zaplanowałam 😉
Uwielbiam takie smaki 🙂
ja też 🙂
Nie przepadam za daniami z kaszą… jakąkolwiek. Na święta z trudem idzie mi siegnięcie po łyżkę kaszy z grzybkami. 🙂
kasza jaglana w tym przepisie jest niewyczuwalna 🙂 nadaje farszowi lekkości 🙂
To trafilas dzis Malgosiu w moje smaki i gusty, choc zawsze u Ciebie sa wspaniale przepisy, to dzis, ta dynia i do tego kaszka jaglana, ktora uwielbiam i nawet dzis jadlam na sniadanie, przeszla moje wszelkie oczekiwania. Z pewnoscia wybornir smakuje i jak pieknie to wyglada. witualnie efekt bajeczny!! Dziekuje Ci za wspanialy przepis i serdecznie Cie Malgosiu pozdrawiam:):)
http://www.elisabeth-brzeski.blogspot.com
Elu, jeśli lubisz dynie to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu 🙂