7,8K
Dzisiejsze danie przygotowuję od ponad 20 lat, jednak ostatnio zapomniałam o nim. Przypomniało mi się o nim jakiś czas temu podczas rozmowy z Konradem z bloga Konrad Gotuje na temat co tu zrobić na obiad? W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie zasmakuje mu.
Składniki:
około pół kg schabu bez kości
2 średnie cebule
5-6 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
około 100-150 ml ulubionego keczupu
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy
opcjonalnie kawałek żółtego sera
Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki.
Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem.
Na koniec wszystko zalać od góry keczupem. Ilość keczupu podałam orientacyjnie. Można dać go więcej lub mniej, jak kto lubi.
Formę przykryć pokrywką lub papierem do pieczenia – nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia.
Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera.
Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a keczup nadaje mięsu niezwykłej kruchości.
A ja robie dziś na obiad ale z powodu małej ilości ketchupu zrobię z przecierem 🙂
Mamy zamrożony kawałek schabu. Fantastyczny przepis. Na pewno skorzystam. 🙂
polecam 🙂 prosto i smacznie 🙂
mięso i kethup… robiłam już kiedyś takie połączenie i wyszło GENIALNE. Twojej wersji również spróbuje 🙂
smacznego, Aniu 🙂
Moim domownikom z pewnością ten smak by odpowiadał. 😉
moim też smakuje 🙂
już późno, a mnie wzięła okrutna ochota na takie mięsko!
i co tu teraz zrobić ;))))
No a ja , to bez fantazji zupełnie jestem! Schab do tej pory przygotowywałam tylko w wersji tradycyjnych kotletów.
Na niedzielę robię jak nic schaba wg. Twojego przepisu 😀
fantazję to Ty masz do innych rzeczy, do których ja się nie nadaję 🙂
A zastanawiałam się dzisiaj co zrobić ze schabowych 🙂 Że też wcześniej nie zobaczyłam tego przepisu. Ale na pewno go wypróbuję.
wypróbuj 🙂 podobne rzeczy nam smakują, więc tym razem też pewnie nie zawiedziesz się 🙂
Pyszne mięsko:)
bardzo 🙂
Fajny przepis, na pewno wykorzystam bo mój mąż uwielbia keczup;)
smacznego w takim razie Wam życzę 🙂
Mniam, kolejny przepis poszedł do archiwum! 🙂
daj znać czy zrobiłaś i jak smakowało 🙂
Mmm wygląda smakowicie 🙂
i takie jest 🙂
Koniecznie muszę zrobić jak M przyjedzie 🙂 jedyne co muszę "zmodyfikować" to wywalenie cebuli 😉
życzę smacznego 🙂
Hmmm ciekawa propozycja.
dziękuję 🙂
Już podsyłam link drugiej połowie. Czegoś takiego, zupełnie nowego, brakowało w naszym menu. Lubię szybkie i proste przepisy, jeśli do tego są pikantne to już połowa sukcesu.
uważam, że gotowanie nie powinno być męczarnią 😀 szybko, prosto i smacznie 🙂
Wygląda smakowicie, nie jest trudne do przygotowania, a znowu to coś innego, niż zwykły schabowy 😀
schab nie musi być nudny, prawda?
W mojej rodzince ketchup uwielbiamy 🙂 pyszna propozycja na mięsko, wygląda smakowicie 🙂 z chęcią spróbuje takie zrobić 🙂
ja za keczupem nie przepadam, zjeść zjem, ale bez szaleństwa 🙂 w tej potrawie jednak sprawdził się wyśmienicie 🙂
nigdy takiego nie jadłam, ale chętnie spróbuje u siebie 🙂
polecam 🙂
Oj, jaki fajny przepis – wykorzystam na pewno 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
smacznego 🙂
już biegnę do Ciebie 🙂
Niestety nie jesteśmy fankami ketchupu. Jednak danie wygląda bardzo smacznie 🙂
można zrobić podobne danie z sokiem pomidorowym 🙂