873
Bardzo lubimy ryby. Są smaczne i zdrowe, nie trzeba chyba nikogo do tego przekonywać. Od pewnego czasu unikam w swojej kuchni mrożonych filetów czy gotowych panierowanych paluszków. Ze zdrowym odżywianiem nie mają one wiele wspólnego, a i ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Pstrąga za to uwielbiam, a najprostszy i chyba jeden z najsmaczniejszych sposobów jego podania, to upieczenie go w folii.
Ryba:
świeży pstrąg,
gałązka świeżego rozmarynu,
2-3 plasterki świeżego imbiru,
1 cienki plasterek cytryny (wyszorowanej i sparzonej),
kilka plasterków marchwi,
kilka plasterków pietruszki,
sól, pieprz.
Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone na pół plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu.
Wszystkie dodatki upchnąć dość mocno w środku ryby, żeby nie wystawały poza brzuszek. Rybę ułożyć na folii aluminiowej i zawinąć pakiecik – łączeniem od strony brzuszka.
Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 25 minut w zależności od wielkości ryby. Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkami lub bez dodatków 🙂 Ja podałam z ziemniakami, które piekły się razem z pstrągiem.
Pieczone ziemniaki:
średniej wielkości ziemniaki,
sól, grubo mielony pieprz,
suszony rozmaryn,
kilka łyżek oleju.
Ziemniaki obrać i opłukać. Ponacinać je wzdłuż do połowy i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy ziemniak natłuścić olejem i układać na blasze wyłożonej papierem. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Można zapiekać razem z rybą, gdyż pieką się w tym samym czasie.
Lubicie tak przygotowywane ryby?
Uwielbiamy!!! Ostatnio M. złowił 2 pokaźne rybki i też podobnie później przyrządził. Pycha!!!
Pyszna propozycja! Uwielbiam pstrąga pieczonego z ziemniaczkami 🙂
ja tak samo 🙂 mamy podobne smaki 🙂
A mam akurat w lodówce pstrąga, świeży prosto z lidla 😉 myślę że nada się do tego przepisu 🙂
na pewno się nada 🙂
Cóż, nie jadłam takiego pstrąga. Przeważnie , zanim się zastanowię, wrzucam na patelnię . a tyle innych możliwości przecież 🙂
musisz w takim razie nadrobić to i upiec pstrąga w folii 🙂
Wspaniałe danie!!
dziękuję 🙂
Kocham pstrąga, ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam 🙂
taki dość często gości u nas bo jest po prostu szybki i prosty 🙂 obiad w zasadzie robi się sam 😉
Lubimy takie rybki:-) Świetnie zrobiona:-)
pewnie pasowałaby na grill 🙂 trzeba to sprawdzić 🙂
Pyszna rybka i ziemniaki, mniam!
bardzo mniam 🙂
Taki obiad, to krolewski obiad, i chyba nikt nie oprze sie takiemu daniu i z wielkim smakiem go sprobuje, no i oczywiscie zje. Po prostu wspaniale danie! Narobilas mi, Malgosiu wiekiej ochoty na taki obiadek…
Dziekuje za swietny pomysl:)
Pozdrawiam Cie serdecznie, Malgossiu:)
Elu, jesteś smakoszką 🙂 jestem pewna, ze taki pstrąg spodoba Ci się 🙂
Mniam lubię taką rybkę 🙂
ja też 🙂
No jak tu nie lubić takiej rybki ….pycha 🙂
no nie da się nie lubić :)))))