Ziemniaki zapiekane w mleku to proste i szybkie danie. Zachwyci każdego, kto lubi ziemniaki – sprawdź mój przepis.
Ziemniaki zapiekane w mleku pierwszy raz jadłam wiele lat temu. Moją pierwszą reakcją było zdziwienie, ze do ziemniaków wlane jest mleko. Chociaż przecież do puree ziemniaczanego mleko jest idealne, to w zapiekance nie wydawało mi się to takie oczywiste. Jednak zamiast dziwić się, warto spróbować. Bez wątpienia, po pierwszym kęsie wiedziałam, że to doskonałe połączenie. Zapraszam Was do wypróbowania przepisu – nie trzymajcie się sztywno proporcji, nie jest to konieczne.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną – ziemniaki zapiekane w mleku
Składniki:
około 1 – 1,2 kg większych ziemniaków
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
3 średnie ząbki czosnku
1/2 niewielkiej papryczki chili
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
400 ml mleka
masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia
Jak zrobić ziemniaki zapiekane w mleku – krok po kroku
Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry.
Formę do zapiekania wysmarować masłem.
Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi.
Przygotować mleczny sos:
Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać.
Czosnek obrać i również posiekać.
Papryczkę opłukać i pokroić w cieniutkie, niewielkie paseczki lub również posiekać.
Wszystko dodać do mleka wraz z solą i gałką muszkatołową.
Wymieszać i wylać na ziemniaki. Mleka powinno być do około połowy wysokości ziemniaków.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i w zależności od wielkości porcji zapiekać około 45 minut.
Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła.
Podawać z dowolną ulubioną surówką, ja podałam z pomidorową salsą.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Świetne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂
dziękuję za zaproszenie, już dodaję 🙂
Dziękuję i zapraszam do dalszego psiankowania 😉
Może i ja zrobię … tak rzadko jadam zapiekanki, a wygląda bosko 🙂
ta zapiekanka jest prosta i szybka, zrób, nie pożałujesz 🙂
Moja babcia robiła takie zapiekańce w mleku, dzięki za przypomnienie:)
babcie robiły zawsze pyszne rzeczy 🙂
To mam już na dziś pomysł na obiad i wszystkie składniki do tego też 🙂
Aniu, życzę Wam smacznego 🙂
To danie wygląda tak bosko, że mam ochotę wgryźć się w monitor <3
ale w mój nie wgryzaj się ;)))))
Uwielbiam ziemniaki z piekarnika, muszę wypróbować 🙂
wypróbuj i daj znać czy smakowało 🙂
Bardzo fajną zapiekankę zrobiłaś. Podoba mi się 🙂
Marzenko, szybko i prosto, z tego co pod ręką 🙂
No to jutro robię! Nie miałam pomysła … teraz już mam.
Dzięki Gośka 😀
zrób 🙂 szybki i proste danie, ale jakże smaczne 🙂