Przepis na konfitury z pigwy jest prosty: wystarczą owoce pigwy lub pigwowca i trochę cukru.
Przepis na konfitury z pigwy to od kilku lat jeden z moich najważniejszych przepisów na przetwory. Teraz już nie wyobrażam sobie, aby w spiżarni nie było przynajmniej kilkunastu słoiczków z tym cudownym dodatkiem do herbaty. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, dziadek pozywał mi drzewo pigwy. I wtedy to byłoby na tyle z mojej wiedzy. Teraz wiem, że owoce pigwy i pigwowca to niebywałe bogactwo witaminy C (podobno dwa razy więcej niż cytryna) i właśnie dlatego co roku przygotowuję ją jako dodatek do herbaty.
Pigwa z wyglądu przypomina jabłko, a smakuje podobnie jak cytryna. Jest dość twarda, wiec trzeba uzbroić się w ostry nóż i cierpliwość, ale warto, bo zamiast klasycznego plastra cytryny sprawdza się rewelacyjnie. (Na zdjęciach widzicie owoce pigwowca, a nie pigwę. Pigwa jest większa.)
Przepis na konfitury z pigwy
Składniki:
- około 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
- około 400 g cukru
Jak zrobić konfitury z pigwy
- Pigwę opłukać, przekroić i wyciąć gniazda nasienne – nie obierać.
- Każdą cząstkę pokroić na plastry grubości około 2 centymetrów.
- Włożyć do garnka i zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin, żeby owoce puściły sok.
- Na niewielkim ogniu gotować mieszając często. Sok (powinno go być sporo) powinien odparować częściowo.
- Po około godzinie przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzować przez kilkanaście minut.
Trudne? Chyba nie. Zimą przyda się ten dodatek do herbaty, kiedy wrócimy zmarznięci i będziemy marzyć o czymś, co szybko nas rozgrzeje.
Coraz łatwiej jest kupić pigwę, choć znacznie trudniej niż inne owoce. Czasami na targach jest, czasami w tzw. lepszych sklepach. Warto za nią rozejrzeć się, może ktoś z rodziny czy znajomych ma na działce? Te owoce są bez porównania lepsze (pod każdym względem) od egzotycznych cytryn, konserwowanych nie wiadomo czym i przechowywanych nie wiadomo jak. W poszukiwaniu zdrowia warto sięgnąć do korzeni, czyli produktów, które kiedyś były popularne.
Warto z pigwy lub pigwowca przygotować także pigwowy syrop na zimno. Idealnie sprawdzi się do jesiennej lub zimowej herbaty czy deserów.
Sprawdź także inne sposoby na wzmocnienie odporności
We wpisie z domowymi sposobami na przeziębienie i wzmocnienie odporności znajdziecie kilka metod na wspomaganie organizmu podczas chorób czy w sezonach jesienno-zimowych.
Domowy prostu i skuteczny syrop z miodu, imbiru i cytryny – doskonale smakuje i jako dodatek do napojów rozgrzewających i jako syrop przy przeziębieniach.
Kurkuma – jej prozdrowotne właściwości i zastosowanie. We wpisie dopowiesz się co to jest golden milk, czyli złote mleko i dlatego jest tak skuteczne w walce z przeziębieniem.