978
Posty “recyklingowe” bardzo lubicie, a ja lubię przygotowywać takie dania. Uważam, że w kuchni nic nie powinno się marnować. Polacy bardzo lubią narzekać, że mają mało pieniędzy, że na nic ich nie stać, a dziwnym trafem śmietniki są pełne resztek jedzenia. Kiedyś, kiedy ludzie mieli mniejszy wybór w sklepach, bardziej szanowali to, co mają. Teraz mamy pełne półki, często sami nie wiemy na co mielibyśmy ochotę. Czy z tego własnie wynika brak poszanowania dla jedzenia?
Dzisiaj zapraszam na bardzo proste danie. Ryż pozostał mi z poprzedniego dnia, a cukinia była zbyt mała, aby zrobić z niej samodzielne danie. Delikatne kuleczki ryżowe z marchewką idealnie pasują do sosu pomidorowo-cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili.
Składniki:
kulki:
1,5 szklanki ryżu
4 średnie marchewki
2 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
szczypta mielonego ziela angielskiego
mąka ziemniaczana do obtoczenia
sos:
1 mała cukinia
1 średnia cebula
2 średnie ząbki czosnku
ok. 1/2 litra soku pomidorowego
2 średnie liście laurowe
2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
sól, pieprz do smaku
Ryż ugotować na sypko, przestudzić.
Marchew obrać, opłukać, pokroić w niewielkie słupki. Dodać do ryżu wraz z jajkami. doprawić solą, mielonym zielem angielskim i świeżo zmielonym (najlepiej grubym) pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Cukinię opłukać i pokroić w większą kostkę lub ćwierćplasterki. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię i liście laurowe, przesmażyć przez 2-3 minuty. Wlać sok pomidorowy, przyprawić do smaku. (Można dolać wodę do sosu, jeśli ktoś lubi delikatniejsze smaki.) Gotować 2-3 minuty, cukinia powinna być al dente.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zwilżonymi woda dłońmi formować kulki ryżowe, obtaczać w mące ziemniaczanej i wrzucać na wrzątek. Gotować 3-4 minuty. Podawać z pomidorowo-cukiniowym sosem. (Żeby kuleczki nabrały intensywniejszego smaku, można je ugotować bezpośrednio w sosie.)
Musicie spróbować tych kuleczek. Są bardzo delikatne w swojej strukturze i pyszne 🙂 Jeśli lubicie ryż na słodko, to spróbujcie ryżu z korzennym sosem i jabłkami. Polecam.
niestety ,przepis jest do niczego. Kulki sie rozpadly i powstala niejadalna breja
Emilia, nie wiem dlaczego wyszła Ci “niejadalna breja”. Ten przepis wykorzystuję bardzo często i nic mi się nie rozpada. Na pewno mają delikatną strukturę, ale rozpadać się nie powinny.