Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem to smaczny pomysł na bezmięsny obiad. Sprawdź jak szybko i prosto możesz je zrobić.
Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem są równie smaczne jak kotlety z białej fasoli, które cieszą się na blogu popularnością, wręcz biją rekordy wyświetleń. Bardzo mnie to cieszy i wierzę, że przynajmniej część z Was spróbuje ich smaku. W związku z tym dzisiaj będę namawiać na przygotowanie podobnych kotlecików, ale z czerwonej soczewicy. To również fantastyczne źródło białka, więc może zastąpić mięso. Na pewno jest to propozycja dla tych, którzy właśnie od mięsa stopniowo odchodzą.
Przepis na kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem
Składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 2-3 spore garście jarmużu
- 2 średnie cebule
- 4-5 większych ząbków czosnku
- sól do smaku
- 1 niewielka papryczka chili
- około 50 ml oliwy z oliwek (lub dobrego oleju)
- 2 jajka
do panierowania:
- jajko
- płatki owsiane
- olej do smażenia
Jak zrobić kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem
- Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie przestudzić i zmiksować w malakserze lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
- Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i (po usunięciu grubych końcówek) porwać na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno.
- Z papryczki usunąć gniazdo nasienne i posiekać ją.
- Na 3-4 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i czosnek, dodać jarmuż i papryczkę, przesmażyć krótko.
- Wszystko dodać dodać do soczewicy, przyprawić solą, dodać jajka, oliwę i wymieszać. Powinna powstać dość gęsta masa.
- Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych.
- Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
- Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie.
Ponieważ soczewica jest dość sucha w swojej konsystencji, to dodaję oliwę do niej. Smażenie nie powinno przysparzać problemów, bo kotleciki nie rozpadają się. Na zdjęciach pokazałam kotleciki w towarzystwie smażonych na maśle pieczarek, ale równie pyszne są ze zdecydowanymi w smaku sosami, na przykład pikantnym pomidorowym. Bez wątpienia do kotletów soczewicowych można dodawać nie tylko jarmuż, więc komponujcie swoje ulubione smaki i zestawy.
Soczewica jest smaczna i zdrowa – wypróbuj inne przepisy
Dla lubiących soczewicę mam jeszcze soczewicowy pasztet i pastę kanapkową.
Zrobiłam na wczorajszy obiad. Nie powaliły nas, ale też mogę powiedzieć,żeby były niesmaczne.