Z fasoli można przygotować wiele smacznych potraw. Można nią również zastąpić mięso. Kiedyś wydawało mi się to abstrakcyjne, bo nie wyobrażałam sobie, jak można mięso zastępować czymś roślinnym. Teraz sama wymyślam na to sposoby. Warzywa strączkowe są dobrym substytutem mięsa, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Używając odpowiednich przypraw można nadać im dowolnego smaku. Nie zamierzam jednak nikogo na siłę przekonywać do zmiany sposoby żywienia, bo do pewnych rzeczy trzeba samemu dojrzeć. Do spróbowania jak to smakuje jednak namawiam, bo przecież nie ocenia się książki po okładce, prawda?
Składniki:
300 g białej fasoli
5 łyżek płatków owsianych + płatki owsiane do obtoczenia
1 jajko
sól do smaku
1 średnia cebula
2-3 większe ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
mały pęczek zielonej pietruszki
olej do smażenia
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, ugotować, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Z papryczki usunąć nasionka, również drobno posiekać.
Na odrobinie oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryczkę i krótko podsmażyć. Wszystko dodać do zmielonej fasoli razem z posiekaną natką pietruszki, płatkami owsianymi i jajkiem. Przyprawić solą i dokładnie wymieszać całość.
Odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie formować kotlety i obtaczać w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się lekko rumiane.
Podawać z ulubionymi surówkami i ewentualnie z sosami – na ciepło lub na zimno.
Jeśli lubicie fasolę, to spróbujcie też zupę krem z białej fasoli.