1,5K
Ostatnio w mojej kuchni króluje niepodzielnie duet: truskawki i świeży, młody szpinak. Mogłabym się tym zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Na deser też. Jeśli o mnie chodzi, jest to duet idealny. Przekonałam się o tym robiąc naleśniki ze zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki.
Co tu dużo gadać: lubię te smaki. Tym razem przyszła pora na placki ze zmiksowanym szpinakiem. Można zrobić tradycyjne i do nich podać na przykład szpinak podduszony na oliwie, z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Jednak szpinak zmiksowany i dodany do ciasta nada plackom fantastycznego smaku i koloru. Danie proste, ale jakże pyszne.
Składniki:
500 ml jogurtu naturalnego
około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
spora szczypta soli
2 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
1 większy ząbek czosnku
1/3-1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
około 1 szklanki świeżego szpinaku (lekko ubitego w szklance)
olej do smażenia
Szpinak zmiksować blenderem. Dodać resztę składników i zmiksować na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu średniej grubości placki.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można posypać startym żółtym serem. Z dodatkiem kilku truskawek też nie są złe.
Czy próbowaliście szpinakowych naleśników z musem truskawkowym?