Marmolada z papierówek jest pysznym dodatkiem do ciast, deserów, a także do pieczywa. Sprawdź jak łatwo zrobisz ją samodzielnie.
Marmolada z papierówek należy do moich ulubionych słodkich przetworów. Papierówki to chyba najsmaczniejsze jabłka, jakie wymyśliła matka natura. Większości z nas kojarzą się z dzieciństwem, a ich smak, zapach i delikatna kruchość nie są porównywalne z żadnymi innymi jabłkami. Jednak papierówki jednak mają wadę: bardzo szybko kończą się. Nie da się ich przechować zbyt długo, a te, które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Niewątpliwie jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach na dłużej: możemy zrobić przetwory. W związku z tym, że w tym roku mam sporo papierówek, zrobiłam pyszny lekki mus idealny do ciast czy deserów. Dzisiaj pora na marmoladę: do chrupiącej bułeczki, do jogurtu naturalnego, naleśników czy kruchych ciastek.
Marmolada z papierówek – przepis
Składniki:
- 2 kg papierówek
- 1 szklanka cukru
Jak zrobić marmoladę z papierówek – krok po kroku
- Papierówki opłukać i osuszyć.
- Obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne oraz pokroić w mniejsze kawałki.
- Przełożyć do garnka, wsypać cukier i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas, smażyć aż do odparowania odpowiedniej ilości wody. Marmolada powinna być dość gęsta, a kawałki jabłek powinny częściowo rozpaść się.
- W tym czasie umyć i wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami.
- Gorąca marmoladę nakładać do słoików, a po zakręceniu ustawiać je do góry dnem – powinny bez problemu pozamykać się. Dla pewności można je również pasteryzować przez około 5-8 minut.
Ponieważ papierówki to szybko kończące się owoce, zrób z nich także inne przetwory czy dania
Papierówki smażone w cieście naleśnikowym – doskonałe na obiad, podwieczorek lub słodką kolację
Bez wątpienia połączenie owoców z mięsem i podrobami jest pyszne! Drobiowa wątróbka duszona z papierówkami – lekka, soczysta i pięknie pachnąca – skradnie serca niejednemu.