Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami to proste i szybkie danie, które zachwyci niejednego smakosza podrobów.
Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami, coś prostego, niemal pospolitego, ale jakże pysznego. Wątróbkę można przygotowywać na wiele sposobów i nawet ci, którzy nie przepadają za nią, na pewno znajdą dla siebie coś “do przełknięcia”. Ja wątróbkę zawsze lubiłam, choć pierwsza, która zrobiłam samodzielnie była jedną wielką porażką. Byłam wtedy młodą mężatką o nikłym (delikatnie ujmując) pojęciu o gotowaniu. Wymyśliłam sobie któregoś dnia na obiad duszoną wątróbkę. Cóż z tego, skoro do zjedzenia nie nadawała się zupełnie. Dusiłam ją i dusiłam….a ona twarda jak kamień prawie. No cóż…nie wiedziałam, że nie soli się jej przed smażeniem. Uświadomiła mi to moja ciocia, która akurat tego dnia wpadła na szybką kawę. Kiedy powiedziałam jak długo to już trwa, to złapała się za głowę. A potem niemal krzyknęła: POSOLIŁAŚ JA NAJPIERW?! No tak, najpierw posoliłam i nawet odstawiłam do lodówki, żeby dobrze przeszła solą. Dzięki temu dobrze zapamiętałam, że wątróbkę solimy dopiero na talerzu.
Chociaż wtedy to doświadczenie było dla mnie bardzo stresujące, to jednak teraz wspominam je z uśmiechem i cieszę się, ze mimo takich wpadek nie zniechęciłam się do gotowania. Dzisiejsza wątróbka jest bardzo lekka i delikatnie pachnąca jabłkami. Jej lekko słodkawy i owocowy posmak pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale ci, którzy lubią łączyć mięsa z owocami, nie zawiodą się.
Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami – przepis
Składniki na 3-4 porcje:
- 500 g drobiowej wątróbki
- 2 większe cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 jabłka – użyłam większych papierówek
- 3-4 łyżki masła
- mąka do oprószenia wątróbki
- sól, pieprz, majeranek
Jak zrobić wątróbkę drobiową duszoną z jabłkami
- Wątróbkę oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać.
- Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cząstki – nie obierać, wykroić tylko gniazdo nasienne.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
- Na dnie ułożyć cząstki jabłek, przyprawić je lekko majerankiem.
- Wątróbkę przyprawić pieprzem i oprószyć mąką, a potem od razu obsmażyć ze wszystkich stron na maśle, na średnim ogniu.
- Ułożyć ją w formie do zapiekania, na jabłkach.
- Po zdjęciu z patelni wątróbek, obsmażyć krótko cebulę i czosnek, ułożyć na wątróbce.
- Całość zapiec (bez przykrywania naczynia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15-20 minut.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.

Spróbuj także…
Drobiowej wątróbki duszonej na maśle, z cebulą i czosnkiem.