Na pocieszenie przygotowałam pyszny obiad, może i Wy się poczęstujecie?
Czosnek obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Papryczkę przekroić, usunąć pesteczki i posiekać ją drobno.
Bakłażany opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć je krótko w garnku na dobrze rozgrzanej oliwie. (Bakłażan dość mocno wpija oliwę, więc powinno jej być tyle, aby lekko się przysmażył, ale nie pływał w tłuszczu.) Dodać czosnek i papryczkę – wszystko razem poddusić krótko.
Do bakłażana przełożyć obsmażone klopsiki. Wszystko razem wymieszać i dodać pokrojone w średniej wielkości kostkę pomidory – pomidory można najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą do smaku i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt pomidorowy, wtedy można dolać wody.
Klopsiki podawać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami – co kto lubi najbardziej.