Żeberka z dynią z wolnowaru – obiad, który robi się sam. Aromatyczny, smaczny, bez większego wysiłku.
Żeberka z dynią z wolnowaru chodziły za mną praktycznie od dnia, kiedy ten wolnowar do mnie przyjechał. Już wtedy niema czułam ten smak, zapach i delikatność całego dania. Wolnowar przez to, że gotuje długo i w niższej temperaturze, nadaje mięsu i warzywom niepowtarzalnej konsystencji. Wszystko jest miękkie, rozpływa się w ustach, ale nie rozgotowuje się podczas przygotowywania. Żeberka z dynią z wolnowaru to doskonały pomysł na jesienny obiad zwłaszcza wtedy, kiedy nie masz zbyt dużo czasu, aby pilnować gotującego się jedzenia. Niewątpliwie gotowanie w wolnowarze jest idealne dla osób zabieganych i z trudem znajdujących czas na kulinarne szaleństwa.
Przepis na żeberka z dynią z wolnowaru
Składniki na 3-4 porcje:
- 750 g żeberek wieprzowych – najlepsze są “paski”
- 1 nieduża dynia hokkaido – moja ważyła niewiele ponad 1 kg
- 1 większa cebula
- 3 średnie ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 ostrej papryki (jeśli ktoś nie lubi ostrych przypraw, można zrezygnować)
- 1 płaska łyżeczka czosnku staropolskiego (to jest mieszanka czosnku mielonego z niedźwiedzim, można dodać ewentualnie tylko zwyczajny mielony czosnek)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1 czubata łyżka miodu
- 500 ml wody
Jak zrobić żeberka z dynią z wolnowaru
- Wszystkie przyprawy i sól wymieszać razem w miseczce.
- Żeberka umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć mieszanką przypraw. Następnie odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić: cebulę w piórka, a czosnek w grubsze plasterki.
- Dynię umyć, przekroić na cztery części i dużą łyżką wydrążyć środek z pestkami. Następnie pokroić ją w kawałki o wielkości 2-3 cm.
- Na dno misy wolnowaru ułożyć równomiernie kostki dyni, cebulę i czosnek. (Ja korzystam z tego wolnowaru Crock-Pot.)
- Na patelni rozgrzać olej, wkładać kawałki przyprawionych żeberek i na większym ogniu obsmażać je z obu stron przez około 3 minuty.
- Obsmażone kawałki żeberek przekładać od razu do wolnowaru – układać na dyni.
- Patelnię pozostawić na minimalnym ogniu, dodać miód i wodę – mieszając delikatnie zagotować, jednocześnie wypłukując resztki smaku z patelni.
- Zawartość patelni wlać ostrożnie do wolnowaru, a wolnowar przykryć pokrywką i ustawić na trym LOW na 6-7 godzin.
- Gotowe żeberka z dynią z wolnowaru podawać z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka
Żeberka z dynią z wolnowaru fantastycznie smakują z kaszami. Najprostszy sposób na połączenie to na około 20-30 minut (w zależności od kaszy) do wolnowaru wsypać 100-150 g ulubionej kaszy, wymieszać lekko. Następnie wolnowar przykryć i kontynuować gotowanie. W rezultacie otrzymujemy danie jednogarnkowe, sycące, gęste i bardzo smaczne.
Crocktober – w październiku marka Crock-Pot promuje dania z dynią w roli głównej
Dystrybutor marki Crock-Pot ma dla wszystkich pasjonatów gotowania konkurs. Wystarczy zrobić piękny lampion z dyni, sfotografować go, a zdjęcie zgłosić do konkursu. Wszystkie szczegóły znajdziecie na facebookowym profilu Crock-Pot – kliknij tutaj – nagroda jest naprawdę fajna, więc nie zwlekajcie.
Z pewnością znajdą się tacy, których ucieszy jeszcze jedna informacja: do końca października z kodem rabatowym CROCKTOBER2020 możecie kupić taniej o 25% dwa fantastyczne wolnowary: Crock-Pot 5L biały CSC026X i Crock-Pot 2,4L cyfrowy CSC061X.
U mnie jest 22. a ja ślinię się na widok tych żeberek. Prezentują się niezwykle smacznie.
Bo one są naprawdę pyszne. Niewiele jem mięsa, ale te żeberka skradły moje podniebienie 🙂