Muffinki kawowe ze śliwkami to prosty i szybki deser. Zrobisz go bez użycia miksera, wystarczy łyżka i dwie miski.
Muffinki kawowe ze śliwkami tym razem wyszły mi nieco niezgrabnie. Zabrakło mi papilotek, a papier do pieczenia wyjątkowo kiepsko współpracował. No i w pośpiechu robione z niego papilotki wyszły…jak wyszły 😉 Jednak to nie odebrało smaku i aromatu upieczonym babeczkom, o nie! Wyszły pyszne, pachnące zarówno kawą jak i śliwkami.
Na skróty
Śliwki bardzo mi pasują do tych wypieków, w których pojawia się kawa. Także i tym razem to połączenie nie zawiodło: muffinki kawowe ze śliwkami szybko zniknęły. Można powiedzieć, że tak szybko, jak szybko się pojawiły 😉 No i przecież przygotowywanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu. Zresztą, możesz to sprawdzić samodzielnie. To co? Upieczesz swoje własne muffinki kawowe ze śliwkami?

Przepis na muffinki kawowe ze śliwkami
Składniki
- 350 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 125 ml oleju
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 4 lekko czubate łyżki zbożowej kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie możesz użyć zwykłej rozpuszczalnej kawy)
dodatkowo: śliwki – mniej więcej po 1 sztuce na muffinkę
Z podanych składników wychodzi 16-20 muffinek w zależności od wielkości foremek.
Używasz innych miar składników – skorzystaj z poniższego przelicznika
Jeśli wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Sposób wykonania
Śliwki umyj, porządnie odsącz z wody, a następnie każdą przekrój na pół i usuń pestkę.
Przygotuj formę do muffinek oraz papilotki lub inne małe babeczkowe foremki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza, u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostałe sypkie produkty: cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, kawę. Wszystko razem wymieszaj.
W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki, to znaczy jajka, mleko i olej.
Mokre składniki wlej do suchych i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Nie musisz używać miksera, wystarczy większa łyżka.
Ciasto nakładaj do papilotek do wysokości 2/3, a następnie w środek wkładaj śliwki. Możesz jedną połówkę lub dwie.
Muffinki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Przed wyjęciem upewnij się, że są upieczone. Najlepiej przy pomocy patyczka do szaszłyków.

Upieczone muffinki kawowe ze śliwkami najpierw lekko wystudź na kratce, a następnie oprósz cukrem pudrem. Możesz również zrobić lukier albo pokusić się o polewę czekoladową lub czekoladowo-kawową. Ja jednak uważam, że babeczki najpyszniejsze są tylko z cukrem pudrem.
Babeczki, muffinki, pyszne i proste
Jeśli należysz do wielbicieli muffinek to zerknij na inne moje przepisy. Szczególnie polecam Ci poniższe 🙂
Waniliowo-kakaowe muffinki z krówkami po prostu uwielbiam. Cudownie przechodzą smakiem i aromatem krówek, ale mają sporo cukru, więc…nie są dla każdego 😉 No dobrze, czasami można zgrzeszyć 😉

Natomiast muffinki marchewkowe z orzechami i granolą to zdecydowanie nieco zdrowsza wersja babeczek. Są dość lekkie, choć bardziej wilgotne jak klasyczne muffinki. Granola i orzechy cudownie chrupią, a cytrynowy lukier to prawdziwa wisienka na tym muffinkowym (przysłowiowym) torcie.

Znajdzie się również coś dla amatorów wytrawnych wypieków, bo przecież i tacy są, prawda? Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. Zapakowane do pudełka mogą wystąpić jako bardzo oryginalne i pyszne drugie śniadanie czy lunch.



