Kotlety z fasoli panierowane w płatkach owsianych – danie bez mięsa, ale równie wysokobiałkowe. Dobrze przyprawione są smaczną i zdrowa alternatywą dla klasycznych mięsnych kotletów.
Kotlety z fasoli to jedno z dań, gdzie mięso można zamienić na roślinny odpowiednik. Bez wątpienia z fasoli można przygotować wiele smacznych potraw, można więc nią również zastąpić mięso. Kiedyś wydawało mi się to abstrakcyjne, bo nie wyobrażałam sobie, jak można mięso zastępować czymś roślinnym. Teraz sama wymyślam na to sposoby. Warzywa strączkowe są dobrym substytutem mięsa, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Używając odpowiednich przypraw można nadać im dowolnego smaku. Nie zamierzam jednak nikogo na siłę przekonywać do zmiany sposoby żywienia, bo do pewnych rzeczy trzeba samemu dojrzeć. Do spróbowania jak to smakuje jednak namawiam, bo przecież nie ocenia się książki po okładce, prawda?
Przepis na kotlety z fasoli panierowane w płatkach owsianych
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 5 łyżek płatków owsianych + płatki owsiane do obtoczenia
- 1 jajko
- sól do smaku
- 1 średnia cebula
- 2-3 większe ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- mały pęczek zielonej pietruszki
- olej do smażenia
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, ugotować, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Z papryczki usunąć nasionka, również drobno posiekać.
Na odrobinie oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryczkę i krótko podsmażyć. Wszystko dodać do zmielonej fasoli razem z posiekaną natką pietruszki, płatkami owsianymi i jajkiem. Przyprawić solą i dokładnie wymieszać całość.
Odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie formować kotlety i obtaczać w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się lekko rumiane.
Podawać z ulubionymi surówkami i ewentualnie z sosami – na ciepło lub na zimno.
Lubisz fasolę – spróbuj również jak smakuje kremowa zupa z białej fasoli. Jest to nieco inaczej zrobiona zupa fasolowa, pyszna i sycąca. Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu.