Jak wykorzystać wytłoki z sokowirówki lub wyciskarki? Wyrzucić? Nie! Można je wykorzystać do zrobienia pysznych placuszków lub ciasta.
Coraz więcej z nas samodzielnie robi w domu soki. Do ich przygotowania wykorzystujemy najróżniejsze owoce i warzywa. Po przepuszczeniu ich przez sokowirówkę lub wyciskarkę, otrzymujemy pyszny i zdrowy sok. Jednak, obok soku, mamy także całkiem sporo wytłoków. Szkoda je wyrzucać, gdyż one również pełne są minerałów, witamin i błonnika.
Wytłoki z sokowirówki lub wyciskarki można zasypać lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok wyciskałam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam potem do ciasta. Dla dodania wyrazistości dosypałam trochę ostrej papryki. Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków – efekt jest oryginalny i bardzo smaczny.
Przepis na ciasto marchewkowe z wytłoków:
Składniki na okrągłą formę do babki z “kominem”
- 1, 5 szklanki wytłoków z sokowirówki (u mnie głównie marchewka, trochę selera, pomarańcza i jabłko)
- 4 jajka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto marchewkowe z wytłoków – krok po kroku
- Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką. W przypadku pieczenia w prostokątnej blasze, można ją wyłożyć papierem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Jajka wbić do miski, dodać olej, śmietanę, cukier i sól. Przy użyciu miksera lub trzepaczki ubić całość do połączenia składników.
- Dołożyć wytłoki, cynamon i paprykę – wymieszać.
- Na koniec dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.
- Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca
Do dekoracji:
- 1/2 czekolady
- 3 łyżki słodkiej śmietanki lub ewentualnie mleka
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu, dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić garnuszek z polewą do większego garnka z wrzącą wodą. Minimalizujemy wtedy ryzyko przypalenia czekolady.
Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką.

Wskazówka
Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy na startą marchewkę i nie dodajemy ostrej papryki.
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, wypróbuj także inne przepisy
Najprostsze błyskawiczne ciasto marchewkowe – jest błyskawiczne i zawsze się udaje.
(aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie)

Muffinki z ciasta marchewkowego z orzechami – pysznie, zdrowo i bardzo prosto. Lukier cytrynowy i granola są idealnym dodatkiem.

Nie mam szczęścia do przepisów z Internetu… jednak ten to strzał w 10tkę! 🙂 Ciasto wyszło puszyste, idealne pod kątem słodkości. Zamiast chili i cynamonu użyłam przyprawy do piernika – cały dom pięknie pachnie. Z przepisu wyszły mi 2 keksówki ok 25 cm. Zaryzykuję i spróbuję przełożyć ciasta kremem.
Dziękuję za super przepis! Przepyszny sposób na wykorzystanie wytłoków 🙂
Kasiu, bardzo mi miło czytać Twoje słowa. Tym bardziej, że dokopałaś się do starego przepisu 😉 Ja również to ciasto bardzo lubię, dlatego tym bardziej cieszy fakt, że ktoś je docenia tak samo i otwarcie o tym pisze 🙂 Spokojnie możesz je przekładać kremem, to mu nie zaszkodzi 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie! 🙂
Intrygujące 🙂
Kocham takie proste ciasta!
Niestety nie jadłam jeszcze w takim wydaniu 🙂 Skąd Ty te pomysły wszystkie bierzesz , też chciałabym tak umieć 🙂
nie wiem skąd biorę pomysły 😀 same przychodzą 😀
Ja nie mam dość. Uwielbiam Twoje pomysły Małgosiu. Takie ciasto już kiedyś pałaszowałam. Jest przepyszne. Pozdrawiam ciepło!
Kuszące to Twoje ciasto:)
a jakie smaczne ;))))
Świetny pomysł !!! Pozdrawiam 🙂
ale musi być pyszne!
ciekawe połączenie, takie ciasta nie jadłam:)
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale takiego z chili nie próbowałam. Muszę zrobić 🙂
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale z chili jeszcze nie jadłam 🙂
spróbuj, smak jest niepowtarzalny 🙂
Piękne zdjęcia, ależ bym zjadła 🙂