1,8K
Dzisiaj kolejny pomysł jak wykorzystać banany, których nikt nie chce zjeść. I zdjęcia odnalezione w czeluściach komputera… Kiedyś przygotowywałam babeczki z bananami, dzisiaj pora na danie obiadowe, z którego ucieszą się dzieci i…łasuchy. Racuchy to potrawa dość szybka, można je przygotować kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się również jako podwieczorek czy kolacja na słodko.
Składniki:
4 średnie banany mocno dojrzałe
150 ml mleka
pół szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki cukru waniliowego
Banany rozgnieść widelcem, zasypać cukrem i odstawić. Przy bardzo dojrzałych bananach można dać mniej cukru, żeby racuchy nie były zbyt słodkie.
Mleko roztrzepać z jajkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć. Na koniec dodać rozgniecione banany. Jeśli ciasto jest zbyt lejące można dodać jeszcze mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste – mleka. Konsystencja zależy od bananów. Jeśli są bardzo miękkie, wtedy ciasto jest bardziej lejące. Najlepsza konsystencja ciasta to konsystencja gęstej śmietany.
Racuszki smażyć na oleju, na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z sosami na bazie jogurtu naturalnego – ja rozmieszałam jogurt ze skórką otartą z cytryny.
Nigdy nie robiłam racuchów. Z bananami to tylko dla Małgoni, bo ja mam na nie uczulenie. Chociaż może w takiej przetworzonej formie już byłoby ok.
muszę Ci pokazać racuchy z maślanki z jabłkami 🙂
Na pewno przepyszne. Dzisiaj spróbuję. Pozdrawiam Cię Małgosiu!
smacznego, Basiu :*
Ale fantastyczne racuchy, rozmarzyłem się 😀
marzenie o racuchach 😀 też tak czasem mam 😀
uwielbiam racuszki 🙂
ja też 🙂 z czym się da 🙂
To musi być dobre. Fajne na piątkowy obiad 🙂
też tak uważam 🙂
A jezeli chcialabym zamiast bananow dodac jablka? W jakiej ilosci wtedy? Wlasnie rano myslalam o racuchach z cukrem pudrem, mniam!
myślę, że wyszłoby smacznie jakbyś na taką porcję ciasta dodała ze dwa starte na grubej tarce jabłka 🙂 albo pokrojone drobno 🙂
Banany lubię w każdej formie a ta wydaje się na prawdę ciekawa 😉
Zapraszam do bezpłatnej promocji bloga na mojej platformie (rejestracja zajmuje chwilę)
http://www.top-blogs.eu
pięknie dziękuję za zaproszenie 🙂
góra racuchów dobra zawsze i wszędzie!
dobrze gadasz, racuszka Ci dać ;)))))
Racuchy z bananami są pyszne:)
lubimy bardzo 🙂
fajny pomysł zamiast dodawania jabłek:)
takie placuszki dają spore pole do improwizacji 🙂