Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym to danie kojarzące się z czasami PRL-u, zapomniane już lekko. Jednak wracają do łask – sprawdź więc jak łatwo możesz je zrobić.
Cynaderki wieprzowe w sosie dla niektórych pojęcie nieznane. Dla innych coś, czego (jak się zarzekają) nigdy do ust nie wezmą. Cóż to takiego te cynaderki? To po prostu nerki, w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś uwielbiane i często goszczące na polskich stołach, ale dzisiaj trochę zapomniane i często wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć i obgotować, a to mało wdzięczna praca, podobnie jak przy flaczkach. Czy jednak nie byłoby warto spróbować tego, co dla naszych dziadków, a często i rodziców było przysmakiem? Nie zajadali się cynaderkami tylko dlatego, że nie znali nic innego. Zajadali się nimi, bo im smakowały, a naszym babciom i mamom chciało się je przygotowywać. Pozbądźmy się zatem dziwnych uprzedzeń i sprawdźmy jak smakują, bo może się okazać, że są bardzo smaczne.
Przepis na cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym
Składniki:
- około 500 g cynaderek (nerek) wieprzowych
- około 10 cm kawałek pora
- 1 średnia marchewka
- sól, pieprz do smaku
- 2 średnie liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- odrobina soku z cytryny
- 2-3 łyżki masła
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
Jak zrobić cynaderki w sosie – krok po kroku
Cynaderki namoczyć w zimnej wodzie na około pół godziny. Następnie odlać wodę, ponownie wlać swieżą i powtórzyć – w sumie 3 razy.
Wymoczone cynderki porozcinać, wykroić ze środka żyłki i zewnętrzne błonki. Należy uważać, żeby nie poprzecinać żyłek.
Oczyszczone cynaderki ponownie ponownie namoczyć w zimnej wodzie na około 3-4 godziny.
Po wymoczeniu wypłukać i pokroić w mniejsze paseczki.
Włożyć je do garnka z wodą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli, gotować na średnim ogniu przez około pół godziny.
Po tym czasie wodę odlać, a cynaderki dobrze wypłukać.
Następnie przełożyć do czystej posolonej do smaku wody i ugotować do miękkości – przez około 60-90 minut. Wodę ponownie odlać, a cynaderki przepłukać.
Por pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle – najlepiej od razu w garnku. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki.
Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować.
Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu.
Przyprawić do smaku majerankiem i sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Jeśli się skusicie, to sami będziecie zaskoczeni jak dobre są cynaderki. I nie zrażajcie się tym, że ich przygotowanie jest tak czasochłonne, bo tak naprawdę najwięcej czasu pochłania dokładne wymoczenie cynaderek.
Podroby są zdrowe i zdrowe
Warto uwzględniać w swoich daniach wykorzystanie podrobów. Są równie smaczne, o ile nie smaczniejsze, niż tzw. szlachetne części tuszy zwierzęcych. Kiedyś nasi przodkowie wykorzystywali całe zwierzę i nie marnowali nawet kości, z których robiono ozdoby czy narzędzia. Nasze pokolenie niestety nie podchodzi już z takim szacunkiem do zwierząt, a szkoda… Warto kupować wątróbki, serca, żołądki czy nerki, aby w odpowiedni sposób zrobić coś pysznego na obiad. Sprawdź mój przepis na pyszną wątróbkę duszoną z jabłkami.
Może zasmakuje Ci także rewelacyjny przepis na crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy Gessler?
bardzo pyszne wyszły dzięki za przepis chyba z ubiegłego wieku Andrzej
trzeba wracać do starych, sprawdzonych przepisów 🙂
przyznam się, że jeszcze takiego dania nie jadłam:)
musisz koniecznie spróbować 🙂
Nie jadłem nigdy cynaderek, wyglądają apetycznie w Twoim wykonaniu 🙂
spróbuj zatem, polecam 🙂
Wygladają bardzo apetycznie 🙂 Na pewno wypróbuję przepis 🙂
życzę smacznego 🙂
Nie jadłam cynaderek. To nie moje klimaty. Ale mój M byłby zachwycony 🙂
Krysiu, spróbuj
jestem pewna, ze Ci zasmakują 🙂
Chyba (bo mogę nie pamiętać) nigdy nie jadłam. Musiało być tak zrobione, że nawet nie zapamiętało mi się. Chętnie bym spróbowała 🙂
spróbuj 🙂 wiem, że masz sporo cierpliwości, więc dokładne ich oczyszczenie nie będzie kłopotem dla Ciebie 🙂
Kochana, u mnie z cierpliwością bywa raczej kiepsko.
wydaje Ci się :*
Nerki zawsze jadł w moim rodzinnym domu kot. Jakoś to nieapetyczne dla mnie, że miałabym to jeść. :/
tak naprawdę to wszystkie podroby i w ogóle mięsa są przed przygotowaniem niezbyt apetyczne 🙂
Od samego oglądania tyję;).
nie zauważyłam ;))))
Kiedyś moja mama robiła. Teraz rzadko nawet w sklepie widać . Ale bardzo lubię 🙂
fakt, trochę trzeba się nachodzić, żeby je kupić ale warto 🙂
Małgosiu wygląda pysznie.
Kochana, miałam awarię komórki, proszę poślij mi sms -em Twój nr telefonu. Zadzwonię, jestem teraz w domu. Pozdrawiam Cię ciepło!
Małgosiu wygląda pysznie.
Kochana, miałam awarię komórki, proszę poślij mi sms -em Twój nr telefonu. Zadzwonię, jestem teraz w domu. Pozdrawiam Cię ciepło!
:***
Nigdy nie jadłam i średnio mnie to kręci, ale skoro lubię wątróbkę to może i to by mi smakowało? U mnie takie rzeczy kupowało się psu do jedzenia 😀
cynaderki strukturą i smakiem przypominają trochę żołądki drobiowe 🙂
No HRABINO, fajnie że patrzysz szerzej