4,1K
Sezon grillowy w pełni. Dobra kiełbasa, mięso, żeberka, kaszanka…to chyba podstawy. Jednak, aby urozmaicić grillowe jedzenie przygotowujemy również warzywa czy sałatki. Dla mnie jednym z najlepszych dodatków są tzw. ziemniaczane wariacje, czyli sałatki na bazie ziemniaków. Dodatków można wymyślać i komponować niezliczone ilości, bo ziemniak jest bardzo wdzięcznym kompanem i smakuje chyba ze wszystkim. Moja dzisiejsza sałatka oprócz ziemniaków ma w sobie pora i ostrość musztardy. (Pamiętajcie, żeby ostatecznie ilości musztardy i octu dopasować do własnego smaku.)
Składniki:
około 1 kg ziemniaków
10-12 cm średniej grubości pora (jasna część)
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki musztardy
majonez
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować, wystudzić i obrać. Pokroić w grubą kostkę.
Por opłukać i pokroić w półplasterki. Zasypać go cukrem, dodać ocet winny, wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać musztardę i majonez, wymieszać. Połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym).
Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Jest idealna do potraw z grilla.
Por opłukać i pokroić w półplasterki. Zasypać go cukrem, dodać ocet winny, wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać musztardę i majonez, wymieszać. Połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym).
Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Jest idealna do potraw z grilla.
Jeśli zostanie Wam grillowane mięso, to możecie je wykorzystać do przygotowania sałatki z winogronem lub brokułowej sałatki z serem feta.
Powyższy przepis to kolejna propozycja z czwartego numeru magazynu “Życie ze smakiem”.