Papierówki to dość nietrwałe owoce. Nie postoją tak długo jak inne jabłka, więc trzeba je na bieżąco zjadać lub robić z nich przetwory. Na chłodne dni, jakie niebawem nastaną, będą w sam raz. Z papierówek, które dostałam od znajomej, przygotowałam także mus. Nie obierałam tych pachnących jabłek ze skórki, lecz po ugotowaniu zmiksowałam całość. Jeśli wiem, ze jabłka są z dobrego miejsca, gdzie nie ma oprysków, to szkoda mi pozbywać się dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest właśnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem. Z takiego musu przygotowuję biszkoptowy jabłecznik, który uwielbiamy. Niebawem pokażę go Wam na blogu. Tymczasem jednak przygotujmy pyszny i pachnący mus z papierówek.
Przepis na lekki mus z papierówek
Składniki:
- 2 kg papierówek
- 1 szklanka cukru
Jak zrobić lekki mus z papierówek – krok po kroku
Jabłka umyć, osuszyć. Przekrawać i wycinać gniazda nasienne. Można nie obierać ze skórki, wtedy mus będzie bardziej wartościowy – pod skórką jest najwięcej witamin oraz pektyn.) Jabłka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i gotować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut, mieszając co jakiś czas. Jabłka powinny rozpaść się. Jeśli mus robimy z jabłek w skórkach i zależy nam na idealnej gładkości, wtedy można go zmiksować blenderem. Umyte słoiki wyparzać i od razu nakładać gorący mus. Po zakręceniu każdy słoik ustawiać do góry dnem. W taki sposób zamkną się bez konieczności pasteryzowania. (Można jednak je pasteryzować w tradycyjny sposób, dla pewności.) Taki mus sprawdzi się idealnie do deserów oraz ciast.
Lubisz papierówki? Zrób także inne przetwory z tych pysznych jabłek.
(Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Marmolada z papierówek – doskonała do deserów, ciast, a także do świeżego, chrupiącego pieczywa.
Całe papierówki pasteryzowane w syropie waniliowym – słodkie przetwory na zimę, które bardzo często zimy nie doczekają – takie są pyszne.
To musi być bardzo orzeźwiający mus 🙂
Jak długo można taki mus przechowywać?
Niepasteryzowany (ale zamknięty, rzecz jasna) staram się zużyć w ciągu maksymalnie 2 miesięcy. Pasteryzowany spokojnie postoi do kolejnego sezonu. Oczywiście najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Nie musi to być lodówka, bo raczej nie mamy aż tak dużych, żeby przetwory w nich trzymać. Wystarczy chłodna piwnica.