Papierówki w waniliowym syropie na zimę to prawdziwy rarytas w spiżarnianych zapasach. Zrobisz je prosto i szybko – sprawdź jak.
Jabłka w syropie to dla mnie idealny zamiennik dla klasycznego jabłkowego kompotu. W moim domu kompoty nie cieszą się powodzeniem, ale za to owoce w syropach owszem. Znikają dość szybko, a często już przed zimą nie pozostaje po nich nawet wspomnienie. Papierówki pasteryzowane w całości w waniliowym syropie są naprawdę pyszne. Można je wykorzystać do przygotowania efektownego deseru, a z syropu przygotować smaczny napój. Jabłka i wanilia to dobre połączenie, więc może skusicie się i zrobicie przynajmniej kilka słoiczków?
Przepis na papierówki w waniliowym syropie na zimę
Składniki:
- papierówki
- wanilia w laskach
- woda
- cukier
Jak zrobić papierówki w waniliowym syropie na zimę – krok po kroku
Słoiki średniej wielkości umyć dokładnie i wyparzyć. Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika o pojemności około 400 ml wkładałam 1/3 laski. Wodę zagotować z cukrem. Na litr wody wsypałam około 2 szklanki cukru. Tak przygotowanym syropem zalewać jabłka. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5-7 minut.
Co można zrobić z papierówek?
Z papierówek na zimę można przygotować wiele pysznych przetworów. Ponieważ są to dość delikatne jabłka, nie trzeba ich długo smażyć czy gotować. Sprawdź jak możesz wykorzystać papierówki robiąc przetwory na zimę – aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
Lekki mus do ciast i deserów to doskonały sposób na szybkie i proste zamknięcie lata w słoikach. Taki mus sprawdzi się podczas przekładania ciast, jako dodatek do zdrowych deserów czy naleśników i placuszków.
Marmolada z papierówek wymaga już nieco więcej czasu jak mus, ale za to jest intensywniejsza w smaku. Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem oraz jako dodatek do ciast, deserów, placków i naleśników.
Możesz także zrobić przepyszne papierówki smażone w cieście naleśnikowym – na obiad, podwieczorek lub ciepłą słodką kolację.