Indyk w sosie cebulowym z tymiankiem to danie proste i szybkie. Zamiast indyka możesz wykorzystać również kurczaka – sprawdź jak prosto robi się to danie.
Indyk w sosie cebulowym z tymiankiem – danie pyszne, pachnące i proste do zrobienia. Mięso z indyka jest w ogóle smaczne, o wartościach odżywczych już nie wspomnę. Pierwotnie miałam w planach upiec pierś w całości, żeby była do kanapek. Jednak finalnie postanowiłam udusić ją w sosie cebulowym z dodatkiem tymianku, który nadaje cudownego aromatu. Do sosu nie dodawałam żadnej śmietany, ale odrobinę masła, które cudownie harmonizuje z duszonym mięsem. Podobny sos robiłam już kiedyś do bitek ze schabu. Tam jednak nie było tymianku, a dodatkiem była słodka śmietanka. Bez wątpienia obie wersje są naprawdę pyszne – polecam.
Indyk w sosie cebulowym z tymiankiem – przepis
Składniki:
1 średnia pierś z indyka
3 średnie cebule
1 większy ząbek czosnku
50 g masła
3-4 łyżki oleju
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
1 lekko czubata łyżeczka suszonego tymianku
mąka pszenna do obsypania mięsa
Indyk w sosie cebulowym z tymiankiem – sposób wykonania
Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka.
Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Można również przecisnąć czosnek przez praskę.
Garnek (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzać, dodać 1 łyżkę oleju i pokrojoną cebulę.
Mieszając co chwilę podsmażyć cebulę na złoty kolor. Powinna równomiernie się zrumienić, ale nie przypalić, aby nie stałą się gorzka.
Do podsmażonej cebuli wlać około pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i mieszając dusić jeszcze chwilę aż cebula nabierze równomiernego koloru. Powinna stać się jasnobrązowa, a wtedy garnek zdjąć z ognia, dodać czosnek i wymieszać.
Pierś z indyka pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Można je lekko zbić tłuczkiem, ale nie jest to konieczne.
Po pokrojeniu przyprawić świeżo mielonym pieprzem, a następnie oprószyć dokłądnie mąką.
Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć krótko wszystkie kawałki indyka. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, przełożyć do garnka z cebulą i czosnkiem.
Garnek z mięsem ustawić na niewielkim ogniu, dolać około 200 ml wody, przyprawić solą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Tymianek nasypać w zagłębienie dłoni i lekko rozetrzeć palcami drugiej ręki. To pozwoli uwolnić więcej olejków eterycznych.
Do garnka z mięsem dodać masło wraz z roztartym tymiankiem – całość dusić jeszcze przez kilka minut. Na koniec przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką – u mnie sałata skropiona sosem vinaigrette.
Dania mięsne na obiad – sprawdź inne moje przepisy
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.