3,1K
Indyk w sosie cebulowym z tymiankiem to danie proste i szybkie. Zamiast indyka możesz wykorzystać również kurczaka – sprawdź jak prosto robi się to danie.
Indyk w sosie cebulowym z tymiankiem – danie pyszne, pachnące i proste do zrobienia. Mięso z indyka jest w ogóle smaczne, o wartościach odżywczych już nie wspomnę. Pierwotnie miałam w planach upiec pierś w całości, żeby była do kanapek. Jednak finalnie postanowiłam udusić ją w sosie cebulowym z dodatkiem tymianku, który nadaje cudownego aromatu. Do sosu nie dodawałam żadnej śmietany, ale odrobinę masła, które cudownie harmonizuje z duszonym mięsem. Podobny sos robiłam już kiedyś do bitek ze schabu. Tam jednak nie było tymianku, a dodatkiem była słodka śmietanka. Bez wątpienia obie wersje są naprawdę pyszne – polecam.
Indyk w sosie cebulowym z tymiankiem – przepis
Składniki:
- 1 średnia pierś z indyka
- 3 średnie cebule
- 1 większy ząbek czosnku
- 50 g masła
- 3-4 łyżki oleju
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- 1 lekko czubata łyżeczka suszonego tymianku
- mąka pszenna do obsypania mięsa
Indyk w sosie cebulowym z tymiankiem – sposób wykonania
- Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka.
- Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Można również przecisnąć czosnek przez praskę.
- Garnek (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzać, dodać 1 łyżkę oleju i pokrojoną cebulę.
- Mieszając co chwilę podsmażyć cebulę na złoty kolor. Powinna równomiernie się zrumienić, ale nie przypalić, aby nie stałą się gorzka.
- Do podsmażonej cebuli wlać około pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i mieszając dusić jeszcze chwilę aż cebula nabierze równomiernego koloru. Powinna stać się jasnobrązowa, a wtedy garnek zdjąć z ognia, dodać czosnek i wymieszać.
- Pierś z indyka pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Można je lekko zbić tłuczkiem, ale nie jest to konieczne.
- Po pokrojeniu przyprawić świeżo mielonym pieprzem, a następnie oprószyć dokłądnie mąką.
- Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć krótko wszystkie kawałki indyka. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, przełożyć do garnka z cebulą i czosnkiem.
- Garnek z mięsem ustawić na niewielkim ogniu, dolać około 200 ml wody, przyprawić solą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut.
- Tymianek nasypać w zagłębienie dłoni i lekko rozetrzeć palcami drugiej ręki. To pozwoli uwolnić więcej olejków eterycznych.
- Do garnka z mięsem dodać masło wraz z roztartym tymiankiem – całość dusić jeszcze przez kilka minut. Na koniec przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką – u mnie sałata skropiona sosem vinaigrette.