3,4K
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą to przepis na szybką przekąskę. Możesz ją zjeść klasycznie, w formie sałatki lub jako dodatek do kromki pysznego, domowego chleba.
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą to kolejna pyszna propozycja dla wielbicieli śledzi. I ja przecież do nich należę, a przepisów na śledzie na moim blogu jest więcej niż kilka. Dzisiejsza propozycja to odpowiedź na gotowe sałatki śledziowe, jakie kupujemy w sklepach. Kosztują niemało jak na pojemność pudełeczka, a i nie zawsze można im zaufać jeśli chodzi o skład. Postanowiłam więc zacząć szukać domowych odpowiedników, a dzisiejsza sałatka jest pierwszą w kolejce.
Lekki sos śmietanowy, z dodatkiem odrobiny majonezu i musztardy przypomina klasyczne śledzie w śmietanie. Smakuje jednak nieco inaczej, o czym warto się przekonać – o ile ktoś lubi śledzie przynajmniej w połowie tak, jak ja.
Sałatkę śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą – przepis
Składniki:
- 5-6 średnich pojedynczych filetów śledziowych
- 1 średnia cebula
- 1 duże jabłko – najlepiej kwaskowate i twarde, ale możesz użyć dowolnego, jakie lubisz
- ok. 150 ml kwaśnej i gęstej śmietany
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 lekko czubata łyżka musztardy – ja użyłam sarepskiej, ale dobrze tu pasuje również musztarda francuska
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu – taki świeżo zmielony ma znacznie lepszy aromat i smak, ale użyj takiego, jaki masz pod ręką
- 3 kuleczki ziela angielskiego lub mielone ziele angielskie na czubku łyżeczki – lepiej dać za mało niż za dużo
- 1 średni liść laurowy
Jak zrobić sałatkę śledziową w sosie śmietanowym z musztardą
- Przede wszystkim zacznij od śledzi: jeśli są solone to namocz je na kilka godzin, zmieniając kilka razy wodę. Możesz również zamiast zimnej wody użyć zimnego mleka. Nie mocz zbyt długo, aby nie straciły swojego smaku. Najlepszym sposobem jest po prostu spróbować kawałeczek.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie przełóż do miseczki, posól lekko (wystarczy 1/5 łyżeczki drobnej soli), wymieszaj i odstaw na bok na kilka minut. Cebula pod wpływem soli nieco zmięknie i nabierze delikatności. Jeśli jednak lubisz jak kawałki cebuli chrupią Ci w zębach, nie sól jej.
- Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i również pokrój drobno – dodaj do cebuli.
- Do miseczki z cebulą i jabłkiem dodaj śmietanę, majonez i musztardę, a także pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy, który możesz złamać na 2-3 części. Nie dziel go jednak drobniej, bo trudno będzie go potem wyjąć, a połknięty kawałek listka może zranić Ci przełyk lub żołądek. Liście laurowe są niestety twarde i ostre.
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj dobrze i odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj jeszcze raz i posmakuj – może będzie trzeba jeszcze doprawić według własnego smaku. Jednak pamiętaj, że śledzie zawsze oddają nieco soli.
- Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki – nie za duże i nie za małe. Dodaj je do przygotowanego sosu i wymieszaj. Odstaw swoją sałatkę w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.
- Podawaj klasycznie jak sałatkę lub układając na kromce chleba – u mnie jest to swojski żytni chleb.
- Możesz przed podaniem obsypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Śledzie uwielbiam w każdej postaci a w śmietanie najbardziej, wiec Połączenie śmietany i musztardy musi być przepyszne.
Takie śledziki to ja poproszę. Zjadłabym chyba wszystkie…
Uwielbiam śledzie w każdej postaci, tego przepisu nie znam. Pyszności totalne serwujesz!
My bardzo lubimy śledzika i dość czesto go robie w sosie tatarskim i po żydowsku 🙂 każdy przepis na śledzika cenny 🙂
Sałatka śledziowa niestety nie mnie. Nie mogę się przekonać do śledzi. Za to mój mąż uwielbia, więc może skorzystam z przepisu I zrobię mu niespodziankę 🙂