Ciecierzyca z kabanosami w sosie pomidorowymi to swobodna interpretacja popularnej fasolki po bretońsku.
Ciecierzyca z kabanosami w sosie pomidorowym to taka “kuzynka” fasolki po bretońsku. Zamiast fasoli, ciecierzyca, a zamiast klasycznej kiełbasy, kabanosy. Fasola – niestety – dla niektórych jest zbyt wzdymająca, więc czasami trzeba sobie jakoś radzić 😉 Dania z ciecierzycą w roli głównej to prawdziwa moc białka, tak potrzebnego w diecie. A poza tym ciecierzyca jest doskonałą podstawą do przygotowywania smacznych i prostych dań.
Na skróty
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) to produkt bardzo popularny w krajach arabskich i śródziemnomorskich. W Polsce powoli zyskuje i jest coraz częściej wykorzystywana. Najbardziej chyba popularnymi daniami z ciecierzycy są hummus, czyli pasta z gotowanej ciecierzycy i falafel, czyli kotleciki z surowej ciecierzycy. Warto jednak ciecierzycę wykorzystywać do innych dań, także zastępując nią groch lub fasolę. Jest ona delikatniejsza i zdrowsza, a przy tym bardzo smaczna i uniwersalna.
Przepis na ciecierzycę z kabanosami w sosie pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
- ok. 500 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ze słoika)
- 250 ml passaty pomidorowej
- 300 g kabanosów – użyłam kabanosów wieprzowych z Wędzarni Marózek
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 większe liście laurowe
- 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki oleju – użyłam słonecznikowego
Jak zrobić ciecierzycę z kabanosami w sosie pomidorowym – krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę, a czosnek posiekaj drobno.
Kabanosy pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i mieszając zeszklij.
Do cebuli dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę i pieprz. Mieszając smaż na średnim ogniu przez około 20 sekund.
Następnie dodaj ciecierzycę wraz z zalewą. Wymieszaj i duś przez około 2-3 minuty – również na średnim ogniu.
Dodaj kabanosy, wlej passatę – zagotuj wszystko razem. Przypraw solą do smaku i dodaj cukier. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać nieco wody.
Wszystko razem gotuj na niedużym ogniu przez 5-7 minut – i danie jest gotowe.
Ciecierzyca z kabanosami w sosie pomidorowym może być podawana, podobnie jak fasolka po bretońsku, z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Kromka swojskiego chleba lub chrupiąca kajzerka będą doskonale pasować..
Dania z ciecierzycą w roli głównej
Spróbuj także innych dań z ciecierzycą z mojego bloga. Przepis na grillowane ziemniaki z ciecierzycą i kolorową sałatką możesz wykorzystać na obiad lub ciepłą kolację.
…a chrupiąca pieczona ciecierzyca to pyszny i zdrowy zamiennik dla sklepowych przekąsek. Podczas domowego seansu filmowego przyda się na pewno.
Spostrzegawczy zauważyli, że jest to kolejny przepis, w którym wykorzystałam produkty z Wędzarni Marózek. I nie są to wpisy w żaden sposób sponsorowane. Od dawna mówię, że jem coraz mniej mięsa i wędlin i tak właśnie jest. Sięgam po nie rzadko, a wędliny zawsze wybieram spośród tych najlepszych gatunkowo. Gdybym chciała najeść się śmieci, to nie sięgałabym po kiełbasę czy szynkę. Niestety znaczna większość mięsnych wyrobów ma w swoim składzie niewielki procent mięsa. Reszta to jakieś chemiczne wypełniacze i konserwanty. Dlatego właśnie wyznaję zasadę, że lepiej zjeść mniej, a zdrowiej i smaczniej. Wędzarnia Marózek doskonale wpisuje się w moje potrzeby, więc polecam ją zupełnie bezinteresownie.
Coś w sam raz dla mojego męża. 🙂
Ciekawa jestem, czy faktycznie zasmakuje 🙂
Bardzo fajny pomysł na szybko obiad, a do tego w sam raz na obecny czas, z produktów z długą datą ważności… 🙂 Pozdrawiam!