Dania z ciecierzycą w roli głównej to prawdziwa moc białka. Ciecierzyca jest ponadto doskonałą podstawą do przygotowywania smacznych i prostych dań.
Zapraszam dzisiaj na ciecierzycę w sosie pomidorowym z dodatkiem kabanosów. Danie to wzorowałam na popularnej fasolce po bretońsku, która – niestety – dla niektórych jest zbyt wzdymająca.
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) to produkt bardzo popularny w krajach arabskich i śródziemnomorskich. W Polsce powoli zyskuje i jest coraz częściej wykorzystywana. Najbardziej chyba popularnymi daniami z ciecierzycy są hummus, czyli pasta z gotowanej ciecierzycy i falafel, czyli kotleciki z surowej ciecierzycy. Warto jednak ciecierzycę wykorzystywać do innych dań, także zastępując nią groch lub fasolę. Jest ona delikatniejsza i zdrowsza, a przy tym bardzo smaczna i uniwersalna.
Przepis na ciecierzycę z kabanosami w sosie pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
- ok. 500 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ze słoika)
- 250 ml passaty pomidorowej
- 300 g kabanosów – użyłam kabanosów wieprzowych z Wędzarni Marózek
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 większe liście laurowe
- 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki oleju – użyłam słonecznikowego
Jak zrobić ciecierzycę z kabanosami w sosie pomidorowym – krok po kroku
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, a czosnek posiekać drobno.
Kabanosy pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
N głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Mieszając zeszklić.
Dodać posiekany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę i pieprz. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez około 20 sekund.
Na patelnię dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Wymieszać i dusić przez około 2-3 minuty – również na średnim ogniu.
Dodać kabanosy, wlać passatę – zagotować. Przyprawić solą do smaku i dodać cukier. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać nieco wody.
Wszystko razem gotować na niedużym ogniu przez 5-7 minut.
Spostrzegawczy zauważyli, że jest to kolejny przepis, w którym wykorzystałam produkty z Wędzarni Marózek. Od dawna mówię, że jem coraz mniej mięsa i wędlin i tak właśnie jest. Sięgam po nie rzadko, a wędliny zawsze wybieram spośród tych najlepszych gatunkowo. Gdybym chciała najeść się śmieci, to nie sięgałabym po kiełbasę czy szynkę. Niestety znaczna większość mięsnych wyrobów ma w swoim składzie niewielki procent mięsa. Reszta to jakieś chemiczne wypełniacze i konserwanty. Dlatego właśnie wyznaję zasadę, że lepiej zjeść mniej, a zdrowiej i smaczniej.
Wędzarnia Marózek to marka najwyższej jakości i wspaniałego smaku. O samej wędzarni opublikuję w najbliższych dniach osobny wpis, jednak już dzisiaj zachęcam Was do zakupów online. Do 12. kwietnia włącznie możecie zaoszczędzić 20% wykorzystując kod rabatowy DayliCooking. Możecie ten rabat wykorzystać nie tylko na wędliny, ale także na produkty rybne i ryby wędzone. Ja ostatnio jadłam marózkowy pasztet z ryb (a dokładniej z suma) i to była prawdziwa poezja smaku! Jest z czego wybierać, więc skuście się. Wykorzystajcie promocję, zamówcie te fantastyczne wyroby prosto do domu z 20% rabatem. Teraz jest to najlepsza pora, skoro nie powinniśmy niepotrzebnie wychodzić z domu. Niech dobre jedzenie przyjedzie do nas 😊
Bardzo fajny pomysł na szybko obiad, a do tego w sam raz na obecny czas, z produktów z długą datą ważności… 🙂 Pozdrawiam!